Ceaşcă cu ceaiÎn Anglia ceaiul de la ora 5 (five o'clock tea) este o tradiţie, un adevărat ritual. Mulţi dintre iubitorii ceaiului sunt convinşi că a face un ceai bun este o artă. Oamenii de ştiinţă însă susţin că secretul ceaiului perfect constă în folosirea unei formule matematice...

 

 

 

Doriţi să ştiţi care? Citiţi mai jos... Şi nu uitaţi să încercaţi în propria bucătărie!

Formula... ştiinţifică a ceaiului perfect
O echipă de cercetători de la Universitatea Northumbria School of Life din Regatul Unit al Marii Britanii, a descoperit că ceaiul are un gust ideal dacă este făcut conform următoarei proceduri: se adaugă 200 ml de apă fierbinte într-o ceaşcă peste un plic de ceai; se lasă plicul în apă circa 2 minute după care plicul este scos; se adaugă 10 ml (nu mai mult) de lapte, după care trebuie să aşteptaţi alte 6 minute pentru a avea ceaiul perfect gata de băut!

Dacă se aşteaptă mai mult de 17 minute şi 30 de secunde, susţin cercetătorii, ceaiul nu mai este bun.

Echipa de cercetători a ajuns la elaborarea acestei formule după 180 de ore de studiu în laborator şi după ce a pregătit şi dat de băut unor voluntari mai bine de 285 de căni cu ceai cu diverse proceduri. Ian Brown, unul dintre cercetători, susţine că secretul procedurii perfecte este crearea unui echilibru ideal între dulceaţa şi amărăciunea ceaiului.

 

Câmp de ceai

Cultură de ceai din Malaezia
credit: kuma-x.deviantart.com



Formula ceaiului perfect, după George Orwell
Faimosul scriitor George Orwell, autorul "Fermei animalelor", avea, la rândul lui, propria formulă pentru un ceai perfect, care era compusă din aplicarea următoarelor reguli:
- folosiţi ceai doar din India sau Ceylon, dar nu din China;
- folosiţi recipiente din ceramică;
- ceaiul trebuie să fie tare - adăugaţi 6 linguriţe pline de ceai la un litru de apă;
- nu folosiţi pliculeţe de ceai, ci direct frunzele de ceai;
- adăugaţi lapte în ceai şi nu ceai în lapte;
- nu adăugaţi zahăr.

Nu ne rămâne decât să încercam şi noi formula ceaiului perfect şi să vedem dacă ne convinge: dacă nu... poate va trebui elaborată o formulă valabilă în România, în cazul în care o astfel de formulă există. De remarcat faptul că în Anglia se consumă circa 165 de milioane de ceşti cu ceai pe zi! Ceea ce înseamnă mai bine de 60 de miliarde de ceşti cu ceai într-un an!

Un număr cu adevărat enorm: 60 de miliarde ar putea să fie numărul de oameni care s-au născut până la ora actuală pe Pământ (John Leslie). Deci în Anglia se consumă într-un an numărul de ceşti de ceai echivalent cu o ceaşcă de ceai pentru fiecare om care a trăit vreodată. Care oare este numărul de ceşti consumate în România?

 

Scris de: Cătălina Curceanu
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.