Imagine: Demielinizare produsă de scleroza multiplă. Țesutul colorat cu CD68 evidenţiază mai multe macrofage în zona leziunii. Scara original 1:100.
Sursa: Marvin 101/Wikipedia

Factorii de mediu ar putea juca un rol mult mai important în declanșarea sclerozei multiple decât se credea în trecut, potrivit unui nou studiu derulat de către Queen Mary University of London și Barts Health NHS Trust.



Teoria are la bază noi rezultate potrivit cărora persoanele de culoare și cele care provin din Asia de sud și care trăiesc în prezent în estul Londrei prezintă o prevalență crescută a sclerozei multiple în comparație cu grupurile de persoane care provin din aceleași regiuni, dar care trăiesc în țările de origine, indicând o posibilă puternică influență a mediului înconjurător asupra bolii, ceea ce ar putea conduce la numărul mare de cazuri de scleroză multiplă din Londra.

Scleroza multiplă este o boală neurodegenerativă a sistemului nervos central și principala cauză non traumatică de dizabilitate în rândul adulților tineri. Cauza sclerozei multiple este necunoscută, deși studiile sugerează existența mai multor factori contributivi, atât genetici, cât și de mediu.

Studiile sugerează că etnia ar putea fi un factor de risc cu o incidență și prevalență în general mai mare în rândul populației caucaziene decât în alte grupuri etnice. Factorii de mediu includ infecțiile virale și deficitul de vitamină D.

Autorul studiului, doctorul Klaus Schmierer, afirmă că „Scleroza multiplă este o boală în care originea genetică și factorii de mediu joacă un rol, însă în ce măsură aceste două aspecte conduc la riscul de a dezvolta scleroză multiplă rămâne o enigmă.”

„Am descoperit că persoanele originare din Africa și Asia care trăiesc în Londra sunt mult mai predispuse în a dezvolta scleroză multiplă decât persoanele de aceeași etnie care trăiesc în țările de origine. Aceste rezultate sugerează că factorii de mediu joacă un rol esențial în ceea ce privește riscul de a dezvolta scleroză multiplă în timp ce fundalul genetic ar fi de o mai mică importanță.”

Studiul, publicat de SAGE în Multiple Sclerosis Journal, a utilizat date electronice furnizate de medicii de familie din patru arondismente situate la est de Londra (Tower Hamlets, Newham, Hackney și City of London) care au fost alese având în vedere numărul de pacienți diagnosticați cu scleroză multiplă, grupați în funcție de etnie.

Din 907.151 de pacienți înregistrați la medicii de familie în estul Londrei, 776 aveau un diagnostic de scleroză multiplă. Prevalența globală a sclerozei multiple în estul Londrei era de 111 la 100.000 (152 de femei și 70 de bărbați). Prevalența la 100.000 era de 180 pentru populația caucaziană, 74 pentru persoanele de culoare și 29 pentru cei din sudul Asiei.

Scleroza multiplă pare a fi mult mai prezentă în rândul persoanelor de culoare și a celor din Asia de sud care trăiesc în Londra în comparație cu grupurile de persoane care trăiesc în teritoriile lor de origine. Chiar și cea mai mare prevalență raportată pentru o ţară din Africa sub-sahariană, 0,24/100.000 în Ghana, este o mică fracție din prevalența sclerozei multiple întâlnite în rândul persoanelor de culoare din estul Londrei (74/100.000). Prevalența sclerozei multiple în rândul persoanelor care trăiesc în India (7/100.000) sau Pakistan (5/100.000) era, de asemenea, mult mai mică decât a persoanelor originare din Asia de sud care trăiesc în estul Londrei (29/100.000).

În timp ce diferențele în prevalență pot fi explicate de numărul mai mic de diagnostice care au loc în țările cu mai puține resurse financiare, doctorul Schmierer subliniază că este puțin probabil ca diferențele imense dintre aceste teritorii să poată fi explicate prin acest prim argument. Cercetătorii afirmă că o explicație alternativă ar fi expunerea crescută în Marea Britanie la factorii de mediu sau anumite comportamente care ar favoriza dezvoltarea sclerozei multiple. Noi studii sunt programate de către echipa de cercetători pentru a investiga aceste ipoteze.

Dr. Klaus Schmierer adaugă: „ Dacă putem defini cu certitudine grupul de factori de risc și relevanța lor proporțională, am putea întreprinde metode pentru a modifica sau elimină acești factori – eradicând astfel scleroza multiplă, scopul nostru principal.”

Aceste rezultate se aplică doar estului Londrei și trebuie interpretate cu prudență dacă sunt extrapolate la întreaga Marea Britanie. Având în vedere posibilitatea ca unele persoane cu scleroză multiplă să nu fi fost incluse în baza de date a medicilor de familie, cercetătorii estimează că prevalența ar putea fi subestimată cu aproximativ ¼, dar că există puține riscuri ca rezultatele finale să fie influențate de către etnie.



Traducere de Vîjială Sergiu după role-environment-multiple-sclerosis-revealed, cu acordul editorului

Scris de: MedicalXpress
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.