Dezvoltarea tehnologiei din ultima vreme ne-a acaparat cotidianul fără să ne dăm seama de reala dependență pe care o avem faţă de telefoanele mobile de tip smartphone, tablete, laptopuri, Internet. Însă companiile încearcă să adauge o nouă utilitate acestor dispozitive și să le integreze aplicații utile pentru sănătate.


Echipate cu senzori care măsoară ritmul cardiac și presiunea arterială, aceste dispozitive (cu peste 100.000 de aplicații disponibile pe diverse platforme pentru a fi descărcate) permit asocierea și compararea cu alte informații prelucrate de la alte surse anexe și, în caz de necesitate, transmiterea acestora către o instituție medicală sau un profesionist din domeniul medical.

Google X Lab dezvoltă de 3 ani lentile de contact electronice care măsoară nivelul de glucide (glicemie) de la nivelul lacrimilor și transmite aceste informații, printr-un sistem wireless, către smartphone-ul pacientului diabetic. Dacă un nivel de glicemie alarmant este detectat, anumite diode se aprind în câmpul vizual al pacientului.

Deja disponibil pe piață, glucometrul (cititor de glicemie) iBGStar, de mărimea unei brichete, permite analizarea directă a unei picături de sânge prelevate direct de către pacient și transmiterea informațiilor către smartphone-ul care va analiza nivelul de glucide din sânge.

Wello, produs de societatea Azoi, este o „simplă” carcasă de telefon capabilă să măsoare temperatura, frecvența cardiacă, tensiunea arterială, saturația în oxigen având și funcție de spirometru (dispozitiv care măsoară funcțiile respiratorii). Putând fi utilizat în zone izolate, de exemplu în mediul rural unde un spirometru nu este întotdeauna disponibil, poate oferi informații importante legate de funcțiile respiratorii, evitând astfel deplasarea către alte centre a persoanelor ce necesita aceste teste și evitarea supraaglomerării unor anumite centre medicale.

Supercalculatorul Watson produs de IBM, deja disponibil în câteva spitale din SUA, ajută medicii în organizarea numeroaselor informații colectate din rândul pacienților pentru a alege cele mai bune tratamente posibile. În anumite cazuri supercalculatorul ar propune tratamente împotrivă cancerului mult mai rapid decât medicii oncologi.

EpiWatch, dezvoltat de cei de la Johns Hopkins, își dorește să adune informații cu privire la crizele de epilepsie în vederea realizării unor studii clinice și încercarea de a dezvolta aplicații care să-i ajute pe cei ce suferă de această patologie în viața de zi cu zi.

Cu siguranță nu trebuie neglijată lansarea pe piață a ceasului produs de Apple numit Apple Watch. Medicii și cercetătorii din câteva spitale din SUA și Europe utilizează deja Apple Watch pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților lor, folosindu-se de aplicațiile integrate în Apple Watch pentru a aduna informații cu privire la activitatea zilnică, cât și a valorilor tensiunii arteriale în rândul pacienților care suferă de hipertensiune arterială. De exemplu, Vital Values este o aplicație care înregistrează tensiunea arterială, frecvența respiratorie și frecvența cardiacă în rândul copiilor, la care nu este întotdeauna ușor de analizat aceste valori.

Dezavantajul principal al acestor aplicații este că pot oferi informații greșite cu privire la valorile înregistrate dacă apar artefacte în înregistrarea acestor date, ceea ce ar putea conduce la luarea unor decizii incorecte de către medici, cu aplicarea unor tratamente inutile, neindicate sau chiar nocive.

O altă probleme este legată de siguranța datelor înregistrate de aceste aplicații încât sunt anumite informații confidențiale care pot fi făcute publice: infecția cu virusul imunodeficienței umane (HIV), boli cu transmitere sexuala sau anumite antecedente ori medicamente psihiatrice.

Analizarea evoluției sarcinii, a ciclului menstrual, diabetului, înregistrarea ritmului migrenelor, severitatea psoriazisului, numărul de pași efectuați într-o zi, simptomele prezente în boala Parkinson, administrarea zilnică a medicamentelor, pentru a enumera numai câteva… toate acestea sunt posibile cu ajutorul smartphone-urilor care se vor impune ca un dispozitiv indispensabil în analizarea stării de sănătate zilnice.

Credit imagine: abraham7brown.deviantart.com

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.