Migrena este un tip de durere de cap care prezintă o largă paletă de semne și simptome, subtipuri, cu diverse cauze. Despre migrenă, în general, puteți citi într-un articol mai vechi. O parte dintre particularitățile migrenei menstruale sunt prezentate în cele ce urmează. Aproximativ două treimi dintre femeile aflate în perioada premenopauzei care suferă de migrenă afirmă că atacurile de migrenă survin, în principal, în perioada premenstruală.

Potrivit International Headache Society migrena menstruală este definită prin:
:: atacuri de migrenă care apar cu 2 zile înainte până la 3 zile după declanșarea menstruației și care sunt prezente în 2/3 cicluri menstruale, alte atacuri putând apărea și în afara acestei perioade;
:: atacuri de migrenă care apar strict în perioada premenstruală și nu se întâlnesc în alte zile ale unei luni calendaristice;

Cel mai plauzibil factor declanșator al migrenei menstruale este scăderea nivelului de estradiol la nivel sanguin care apare la scurt timp înainte și în timpul perioadei permenstruale.

Alți factori care ar putea contribui la declanșarea migrenei:
:: eliberarea de prostaglandine (substanțe cu rol în vasodilatație și inflamație) de la nivelul endometrului (membrana mucoasă de la nivelul uterului), care sensibilizează nociceptorii (receptorii pentru durere) periferici;
:: scăderea nivelului sanguin de magneziu;
:: scăderea concentrației unor neurotransmițători inhibitori care modulează transmiterea nervoasă a unor neuroni din sistemul trigeminal;

Unul dintre cele mai simple moduri de a diagnostica o migrenă menstruală este utilizarea unui „jurnal de migrenă” unde să notați timp de aproximativ 3 luni momentele în care suferiți de migrenă, perioada ciclului menstrual, severitatea durerii, simptomele asociate, medicamentele utilizate și efectele pozitive sau secundare ale acestora, cât și evenimentele asociate.

Jurnal de migrenă
- model -

 

Data Zi Ora Intensitate Simptome Medicamente (cu doza si ora administrata) Efecte adverse ale medicamentului Comentarii: stres, loc de munca, sangerare menstruala, vreme, alte activitati
1              
2              
3              
4              
5              
6 Marti 12:30 7 Durere cap partea stanga in crestet, greata, ameteli, durere ochi drept ,deranjeaza lumina Paracetamol 1g, 13:10 - Ploua, dureri sani
7 Miercuri 8:30 5 Durere cap generalizata, 2 varsaturi, durere ochi drept Ibuprofen 400 mg, 8:50 Durere de stomac Sangerare menstruala
8              
9              
10              
11              
12              
13              
14              
15              
16              
17              
18              
19 Sambata 11:25 4 Durere de cap generalizata Sumatriptan 25 mg, 12:20 - Adormit la 2:00, 3 pahare de vin, fumat pasiv
20              
21              
22              
23              
24              
25              
26              
27              
28              
29              
30              
31              

 

Data atacului de migrena:
Ora Alimente consumate (inclusiv bauturi) Activitati (loc de munca, vreme, sporturi, tranzit intestinal - constipatie, diaree, balonare abdominala, ciclul menstrual .etc. Medicament utilizat si doza Durere de cap si alte simptome
6:00        
7:00        
8:00        
9:00        
10:00        
11:00        
12:00        
13:00        
14:00        
15:00        
16:00        
17:00        
18:00        
19:00        
20:00        
21:00        
22:00        
23:00        
0:00        
1:00        
2:00        
3:00        
4:00        
5:00        

 

Medicamente utilizate pentru migrena (prescrise si neprescrise de catre medic)
Numele medicamentului Doza zilnica Data de inceput Data de sfarsit Efecte secundare Comentarii
           
           
           


După această perioadă de 3 luni vă puteți adresa medicului neurolog cu aceste tabele care vă poate prescrie un tratament adecvat tipului de migrenă de care suferiți.

Însă pe parcursul acestei perioade trebuie să încercați diferite medicamente care să diminueze sau să oprească durerile.

Există mai multe clase de medicamente.

Triptanii sunt o clasă de medicamente utilizate în tratamentul migrenelor care au la bază un alcaloid (substanță organică de origine vegetală, toxică, folosită în doze mici că medicament). Administrarea orală a unui triptan cu acțiune rapidă (sumatriptan, rizatriptan, zolmitriptan etc.) alături de un antiinflamator nesteroidian (ibuprofen, naproxen, mefenacid, indometacina etc.) cât mai rapid după declanșarea crizei migrenoase este adesea suficient.

Există și forme nazale precum zolmitriptan, acestea având avantajul de a acționa mai rapid decât forma orală (ineficientă în cazul migrenelor asociate cu vărsături întrucât medicamentul este eliminat prin vărsătură).

Există și o formă injectabilă, sumatriptan, dar aceasta este rezervată mediului spitalicesc. În SUA există un autoinjector care poate fi folosit de către o persoană din afară corpului medical, în orice moment, dar unele persoane nu vor să fie injectate, iar în anumite cazuri „traumatismul psihologic” determinat de injecție poate agrava criza migrenoasa.

Antiinflamatoarele nesteroidiene (ibuprofen, naproxen, mefenacid, indometacina .etc.) pot fi folosite atât în criza migrenoasă, cât și ca prevenție, dar această decizie trebuie luată după o discuție cu medicul neurolog, întrucât există contraindicații, cât și efecte secundare care nu sunt de neglijat, la tratamentul pe termenul lung cu acesta clasă de medicamente. Înainte de vizita la medicul neurolog puteți discuta cu medicul de familie pentru a vă recomanda un anume medicament.

Dacă crizele migrenoase nu sunt prevenite sau tratate cu aceste două clase de medicamente se pot utiliza antiepileptice, antagoniști serotoninergici, betablocante sau blocante ale canalelor de calciu, dar aceste tratamente sunt rezervate medicilor neurologici.  

În cazul migrenei menstruale se poate folosi un tratament hormonal pe bază de medicamente orale, gel vaginal sau plasturi cu estrogen. Dar și acest tratament trebuie administrat după o discuție cu medicul neurolog, întrucât există o creștere a riscului de accident vascular cerebral la persoanele care utilizează medicamente contraceptive pe termen lung, risc de tromboză important la cei care în plus fumează, iar în ceea ce privește riscul de cancer mamar sau ovarian încă sunt discuții în contradictoriu.

Migrena menstruală nu trebuie să facă parte din cotidianul, iar calitatea vieții poate fi mult îmbunătățită cu un tratament corect.



Articolul are la baza conferința Hormonal aspects in diagnosis and treatment of migraine, Anne MacGregor, London, GB. Reunion annuelle des Societes Suisse de Neurologie 29-30.10.2015, Bern, Switzerland. Profesorul Anne MacGregor este un specialist mondial în domeniul migrenei menstruale. având o experiență de peste 25 de ani și numeroase articole științifice publicate.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.