Imagine: Infecţie (zona deschisă la culoare) la nivelul creierului unui pacient cu scleroză multiplă care suferă de leucoencefalopatie multifocală progresivă

Cercetători de la University of Zurich si University Hospital Zurich anunţă o posibilă nouă metodă de tratament pentru o boală rară a creierului, dar de obicei fatală. Mulţumită descoperirii lor potrivit căreia anticorpi specifici joacă un rol cheie în combaterea infecţiei virale, un vaccin împotriva bolii „leucoencefalopatie multifocală progresivă” ar putea să fie dezvoltat.

Oamenii prezintă o multitudine de virusuri şi bacterii la nivelul intestinului, al pielii şi la nivelul altor organe. Adesea acestea sunt implicate în funcţii importante ale organismului. Cu toate acestea, în anumite condiţii, unele pot provoca boli. Virusul JC, un membru al familiei de virusuri polyoma tumor, este un prim exemplu. Agentul patogen a fost izolat prima dată din creierul unui pacient care suferea de o boală rară a creierului cunoscută ca leucoencefalopatie multifocală progresivă (LEMP). Virusul, cu care peste 60% din populaţia lumii este infestată, se află în mod normal la nivelul rinichilor şi al altor organe. Virusul JC poate declanşa infecţia LEMP la nivelul creierului care, în majoritatea cazurilor, este fatală.



Sistemul imunitar slăbit facilitează infecţia cerebrală


Două studii conduse de o echipă internaţională de cercetători din cadrul University of Zurich, University Hospital Zurich, National Institutes of Health din SUA, San Raffaele Hospital din Milano, University of Tübingen, şi divizia Neurimmune scot în evidenţă faptul că anticorpii din rândul pacienţilor cu LEMP eşuează frecvent în a recunoaşte virusul JC cu care organismul este infectat. „La persoanele sănătoase, boala nu izbucneşte niciodată întrucât sistemul imunitar ţine totul sub control. Totuşi, odată ce sistemul imunitar este compromis, cum se întâmplă în rândul pacienţilor cu tumori, leucemie, SIDA, boli autoimune şi anumite tratamente imunosupresoare, virusul JC este capabil să altereze informaţia genetică si să infecteze creierul”, explică Roland Martin, profesor de neurologie la University of Zurich.

De exemplu, la pacienţii cu scleroză multiplă (SM), tratamentul cu un anticorp special, TysabriTM, împiedică celulele imune să ajungă la creier dar, în acelaşi timp, inhibă şi supravegherea imunologică a creierului. Dacă virusul JC pătrunde în creier în timpul tratamentului, acesta o face fără să fie detectat, putând duce la declanşarea LEMP, cel mai important efect secundar al eficientului tratament TysabriTM. Peste 560 de pacienţi cu SM la nivel mondial au dezvoltat LEMP. Peste 20% dintre aceştia au murit din cauza bolii (LEMP) întrucât nu există un tratament eficient în prezent. Numai dacă sistemul imunitar este complet reactivat virusul JC poate fi îndepărtat de la nivelul creierului.

*Din păcate, în 2015 au fost raportate primele 3 cazuri de LEMP în rândul pacienţilor trataţi cu Gilenya (fingolimod) care nu au fost trataţi în prealabil cu TysabriTM, primul medicament oral disponibil pentru tratamentul SM. (n.tr.)


Metoda de vaccinare activă şi anticorpii terapeutici dezvoltaţi în Zurich


Cercetătorii prezintă noi metode de vaccinare preventive împotriva LEMP sau, dacă creierul a fost deja infectat, tratamentul cu anticorpi umani specifici virusului. Prin vaccinarea unui şoarece şi a unui pacient LEMP cu proteina de suprafaţă a virusului, grupurile internaţionale au demonstrat că răspunsul anticorpului a fost atât de puternic încât pacientul a putut să elimine virusul JC rapid. Aşa-numita metodă de vaccinare activă a fost dezvoltată la University of Zurich şi University Hospital Zurich şi a fost deja utilizată cu succes la alţi doi pacienţi. Anticorpii specifici virusului JC care sunt de interes în tratamentul infecţiei cerebrale deja existente au fost dezvoltaţi de un grup de la University of Zurich şi University Hospital Zurich împreună cu colegi de la University of Tübingen şi compania de biotehnologie Neurimmune din Schlieren.

„Am înregistrat un mare progres”, afirmă Martin. Am reuşit să izolăm celule producătoare de anticorp la un pacient care a supravieţuit LEMP şi le-am folosit pentru a produce anticorpi care să neutralizeze virusul JC. Aceşti anticorpi umani au un mare avantaj: pot recunoaşte cele mai importante variante mutante ale virusului JC care pot produce LEMP. În prezent sunt candidaţi cu potenţial pentru dezvoltarea unui tratament împotriva LEMP.”



Traducere de Vîjială Sergiu după vaccination-horizon-severe-viral-infection, cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.