SomnSomnul nu doar ne protejează informaţiile memorate pentru a nu fi uitate, dar ne permite să le accesăm mai ușor, potrivit unui nou studiu de la University of Exeter şi Basque Centre for Cognition, Brain and Language. Noile rezultate sugerează că după ce dormim ne este mai ușor să ne amintim anumite întâmplări pe care nu ni le puteam aminti în timpul unei perioade de veghe.



În două situații în care participanții uitau informații în timpul unei perioade de 12 ore de veghe, o noapte de somn s-a dovedit a fi utilă în a-i ajuta pe aceștia să acceseze „urmele” acestor informaţii, care inițial erau prea slabe pentru a putea fi recuperate.

Studiul, publicat pe 27 iulie în jurnalul Cortex, a urmărit noi cuvinte inventate învățate înaintea unei perioade de somn peste noapte sau înaintea unei perioade echivalente de stare de veghe. Participanții erau rugați să repete cuvintele învățate imediat după ce le-au fost prezentate și ulterior după o perioadă de somn sau veghe.

Diferențierea a fost făcută între acele cuvinte care au putut fi rememorate atât la testul imediat, cât și la testul de 12 ore, și acelea care nu au putut fi rememorate la test, dar rememorate în cele din urmă la testul de 12 ore.

Cercetătorii au descoperit că în comparație cu starea de veghe din timpul zilei, somnul a ajutat la salvarea memoriilor neamintite mai mult decât a prevenit pierderea memoriei.

Nicolas Dumay de la University of Exeter explică: „Somnul aproape că ne dublează șansele de a ne aminti informații pe care în prealabil nu ni le puteam aminti. Ameliorarea în accesibilitatea memoriei ar putea indica că anumite informaţii memorate sunt stimulate peste noapte. Aceasta sprijină ideea conform căreia, în timpul somnului, repetăm activ informațiile catalogate ca importante. Studii ulterioare sunt necesare pentru a analiza semnificația funcțională a acestei repetări și dacă, de exemplu, permite informaţiilor memorate să fie accesate într-o arie mai mare de contexte, făcându-le astfel mai folositoare.”

Impactul benefic al somnului asupra memoriei este bine stabilit, iar somnul este cunoscut că ne ajută în a ne aminti ceea ce am făcut sau am auzit în ziua precedentă. Ideea potrivit căreia informaţiile memorate ar putea fi consolidate, devenind mai vii și mai accesibile în timpul nopții rămâne, totuși, de explorat.

Dr. Dumay crede că îmbunătățirea memoriei provine de la hipocamp, o structură internă a lobului temporal, decodificând episoade recent codificate, reluându-le la nivelul zonelor cerebrale unde au fost inițial captate – permițând astfel persoanei respective să retrăiască eficient majoritatea evenimentelor din ziua respectivă.

Nicolas Dumay este un psiholog cu experiență din cadrul University of Exeter și un membru de onoare la Basque Centre for Cognition, Brain and Language (BCBL), în Spania.

„Somnul nu numai că protejează memoriile pentru a nu fi pierdute, ci le face mai ușor de accesat” ('Sleep not just protects memories against forgetting, it also makes them more accessible'), este publicat în revista Cortex.



Traducere de Vîjială Sergiu după memories-accessible, cu acordul editorului




Scris de: MedicalXpress
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.