Alăptatul timp de cel puțin 6 luni a fost asociat cu un risc scăzut de leucemie la copii, în comparație cu copiii care nu au fost alăptați sau care au fost alăptați pe o perioadă mai scurtă, potrivit unui articol publicat online de JAMA Pediatrics. Leucemia este cel mai frecvent cancer din copilărie, fiind responsabil de aproximativ 30% dintre toate formele de cancer întâlnite la copii.

 

 

Cu toate acestea, sunt cunoscute puține informații cu privire la cauzele sale. Laptele matern are rolul de a răspunde tuturor nevoilor nutriționale pentru copii, iar recomandările actuale includ alăptatul în timpul primelor luni de viață pentru a optimiza creșterea, dezvoltarea și starea de sănătate.

Prof. dr. Efrat L. Amitay și prof. dr. Lital Keinan-Boker de la Universitatea Haifa din Israel au analizat concluziile a 18 studii cu privire la asocierea dintre alăptat și leucemia la copii. 

Cercetătorii au concluzionat în urma celor 18 studii că alăptatul pentru cel puțin 6 luni a fost asociat cu scăderea riscului cu aproximativ 19%, în comparație cu acei copii care nu au fost alăptați sau au fost alăptați pentru o perioadă mai scurtă de timp.

O analiză separată a 15 studii a concluzionat că alăptatul, în comparație cu cei care nu au fost niciodată alăptați, este asociat cu un risc cu 11% mai mic de a dezvolta o leucemie în copilărie.

Autorii au sugerat mai multe mecanisme biologice legate de alăptat care ar putea explica rezultatele lor, printre care și faptul că laptele matern conține compuși imunologici activi și mecanisme de apărare antiinflamatoare care influențează dezvoltarea sistemului imunitar al copilașilor.

„Întrucât scopul principal al sănătății publice este să prevină morbiditatea, profesioniștii din sistemul medical ar trebuie să fie educați cu privire la potențialele efecte benefice ale alăptatului asupra sănătății și să le fie furnizate dispozitive pentru a asista mamele în alăptare ori să le îndrepte pe acestea către persoane care le pot ajuta. Numeroasele potențiale efecte benefice ale alăptării asupra stării de sănătate ar trebui comunicate într-un mod deschis publicului larg și nu numai mamelor, astfel încât alăptatul să fie facilitat și mult mai acceptat din punct de vedere social. În plus, multe alte studii de calitate sunt necesare pentru a elucida mecanismele biologice ale asocierii dintre alăptat și morbiditatea scăzută a leucemiei infantile”, concluzionează autorii studiului.

Traducere de Vîjială Sergiu după breastfeeding-childhood-leukemia, cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.