Un nou studiu sugerează că un medicament pentru tratamentul sclerozei multiple aflat în faza de cercetare ar putea repara mielina, substanţă lipidică ce protejează nervii şi care este afectată în cazul sclerozei multiple, potrivit unui studiu prezentat la cea de-a 67-a întâlnire anuală a Academiei americane de neurologie din Washington ce a început pe 18 aprilie.

 


Photo: Demielinizare produsă de scleroza multiplă. Țesutul colorat cu CD68 evidenţiază mai multe macrofage în zona leziunii. Scara original 1:100. Sursa: Marvin 101/Wikipedia


„Acest studiu, pentru prima dată, oferă dovezi biologice cu privire la repararea mielinei distruse la nivelul creierului uman ducând astfel la un nou nivel terapiile de neuroreabilitare”, afirmă autorul principal al studiului doctorul Diego Cadavid, de la Biogen, Cambridge, Massachusetts, cât şi membru al Academiei americane de neurologie.

Cea de-a doua fază a studiului a inclus 82 de persoane care s-au prezentat pentru o primă manifestare a nevritei optice acute, a patologie care afectează în mod obişnuit un ochi şi este caracterizată de inflamaţie, distrugerea fibrelor nervoase şi pierderea mielinei de la nivelul nervului optic. Se estimează că aproximativ jumătate dintre persoanele cu nevrită optică vor dezvolta ulterior scleroză multiplă.

Toţi participanţii au fost trataţi cu doze mari de steroizi şi ulterior selectaţi cu o probabilitate egală de a primi un tratament fie cu anticorpul experimental, numit LINGO-1, fie cu placebo, o dată pe lună, timp de 6 luni. Participanţii au fost controlaţi o dată pe lună timp de 6 luni, cu un control final la 8 luni. Eficienţa medicamentului în repararea mielinei a fost evaluată comparând recuperarea latenţei de la nivelul nervului optic în rândul ochiului afectat la 6 şi 8 luni cu ochiul normal, neafectat, la începutul studiului. *În acest caz, latenţa se referă la intervalul de timp scurs intre aplicarea unui stimul şi apariţia răspunsului (n.tr.).

Studiul s-a concentrat pe valorile latenţei potenţialului evocat vizual (PEV), un test care măsoară capacitatea sistemului vizual de a conduce semnalele electrice de la retină la creier. Rezultatele au arătat că persoanele tratate cu medicamentul experimental şi care nu au ratat mai mult de o doză de medicament din cele 6 şi-au îmbunătăţit semnificativ conducerea impulsului nervos, măsurată ca recuperarea latenţei de la nivelul nervului optic, în comparaţiei cu cei care au primit tratamentul placebo. La 6 luni, cei care au primit medicamentul au înregistrat o ameliorare de 7,55 milisecunde sau 34%, în comparaţie cu placebo. Efectul a continuat la 8 luni cu o îmbunătăţire în medie de 9,13 milisecunde sau 41% în comparaţiei cu placebo.

Mai mult, procentul persoanelor a căror latenţă de PEV în cadrul ochiului afectat a fost recuperată în întregime sau aproape normal a fost mai mult decât dublu, de la 26% în rândul celor trataţi cu placebo, la 53% în rândul celor sub tratament medicamentos.

Un studiu adiacent care a folosit ca metodă de explorare a transmiterii impulsului nervos, măsurarea latenţei PEV multifocale, a concluzionat la efecte asemănătoare ale medicamentului.

„Mai multe studii sunt necesare pentru evalua dacă aceste modificări înregistrează şi o ameliorare clinică”, subliniază Cadavid.

Un studiu secundar cu privire la utilizarea anti-LINGO-1 în rândul persoanelor cu scleroză multiplă este în desfăşurare.

Traducere de Vîjială Sergiu după experimental-drug-nerve-ms, cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.