Aproximativ 1 din 100 de americani vor suferi din cauza unor ulcere cronice la nivelul picioarelor pe parcursul vieţii. Cu o populaţie îmbătrânită şi creşterea ratei bolilor legate de ulcere şi alte patologii la nivelul pielii, precum diabet, obezitate şi boli ale inimii, prevalenţa şi costurile unor astfel de răni vor avea tendinţa să crească pe viitor. Ce ar fi de făcut?

 



Una dintre opţiuni ar fi pielea obţinută de la cadavre. Într-un studiu publicat luna trecută în Plos One, nişte cercetători au folosit pielea obţinută de la cadavre umane pentru a trata ulcerele de piele.

Cercetătorii au folosit antibiotice pentru a decontamina pielea şi o serie de detergenţi, enzime şi alte substanţe chimice pentru a îndepărta celulele de la nivelul pielii. Această piele decelularizată nu mai conţine celule care să poată declanşa reacţii imune, ducând astfel la rejetul pielii de către organismul primitor.

Echipa de cercetători a utilizat dermul, stratul intern al pielii, care conţine vasele de sânge, terminaţiile nervoase, glandele sudoripare, foliculii de par, alături de alte structuri cheie, astfel încât, în urma decelularizării, a rămas doar matricea extracelulară a pielii.

Echipa de cercetători prezintă exemplul unei paciente de 92 de ani care avea ulcer de piele de aproximativ 20 de ani,  tratat cu fel şi fel de substanţe şi metode fără o îmbunătăţire remarcabilă. După ce pacienta a fost tratată cu derm decelularizat, rănile sale s-au vindecat în 4 săptămâni.

Cercetătorii au descoperit că dermul decelularizat este cel mai bun stimulent pentru creşterea unor noi vase de sânge. Pielea care a rezultat din dermul decelularizat avea o rezistenţă comparabilă, cât şi alte proprietăţi asemănătoare pielii normale.

Desigur că există persoane reticente la un astfel de tratament, având în vedere că este vorba de pielea unei persoane decedate, dar cei care suferă de boli cronice ale pielii sunt disperaţi în a obţine o vindecare, iar această nouă formă de tratament pare a fi una optimă şi mai puţin costisitoare. Nu uitaţi că pielea este un organ, iar această forma de donaţie face parte din aceeaşi categorie cu celelalte donaţii de organe.

Sursa: journals.plos.org

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.