HPVDeşi anumite studii au sugerat existenţa unei legături între vaccinarea împotrivă virusului papiloma uman (HPV) şi dezvoltarea sclerozei multiple sau a altor boli demielinizante (un grup de tulburări la nivelul sistemului nervos central), monitorizarea fetelor şi femeilor care au beneficiat de acest vaccin în Danemarca şi Suedia nu a descoperit o creştere a riscului de dezvoltare a acestor boli, se arată într-un studiu apărut în 6 ianuarie în Journal of the American Medical Association.

 

 



De la acordarea licenţei pentru vaccinul tetravalent împotriva virusului papiloma uman în 2006 (qHPV) şi ulterior a celui bivalent (bHPV), peste 175 de milioane de doze au fost distribuite la nivel mondial. Introducerea vaccinării pe scară largă într-un grup ţintă – fete şi femei tinere – a fost însoţită de o serie de probleme cu privire la siguranţa vaccinului, existând riscul de a compromite încrederea publicului în noile vaccinuri.

 

 

Una dintre aceste probleme est legată de dezvoltarea sclerozei multiple, care a fost alimentată de mărturii ale mass-media cu privire la cazuri care au apărut după vaccinarea împotriva HPV, cât şi un număr de cazuri raportate în literatura medicală care descriau cum primitorii vaccinului dezvoltau scleroză multiplă, cât şi alte boli demielinizante. Potrivit articolelor nu se ştie dacă diagnosticarea acestor patologii după vaccinarea HPV reflectă pur şi simplu procentul obişnuit de apariţie a bolilor în rândul femeilor tinere şi al fetelor sau chiar reprezintă un risc adevărat.

Nikolai Madrid Scheller de la Statens Serum Institut din Copenhaga, Danemarca, şi colegii săi au condus un studiu care a inclus fete şi femei din Danemarca şi Suedia cu vârsta cuprinsă între 10 şi 44 de ani, monitorizate între 2006 şi 2013. Cercetătorii au utilizat registre naţionale pentru a identifica grupul de studiu, informaţii cu privire la vaccinarea qHPV şi date cu privire la diagnosticarea întâmplătoare a sclerozei multiple şi a altor boli demielinizante.

Un număr total de 3.983.824 fete şi femei au fost eligibile pentru a fi incluse în grupul de studiu. Dintre acestea, un număr de 789.082 au fost vaccinate în timpul perioadei de studiu, cu un număr total de 1.927.581 doze de vaccin qHPV. Pe perioada supravegherii 4.322 cazuri de scleroză multiplă şi 3.300 de cazuri de alte boli demielinizante au fost identificate, dintre care 73 şi respectiv 90, au fost diagnosticate în timpul perioadei de risc (doi ani de la vaccinare). După analizarea datelor, cercetătorii nu au găsit niciun risc crescut de apariţie a sclerozei multiple sau a altor boli demielinizante asociat cu vaccinarea qHPV.

„Studiul nostru se adaugă datelor deja existente care sprijină un profil de siguranţă în mare favorabil al vaccinări împotriva qHPV şi extinde înţelegerea acestor boli prin furnizarea de analize cuprinzătoare cu privire la scleroza multiplă şi alte boli demielinizante. Mărimea studiului şi utilizarea datelor din registrele naţionale ale unei populaţii din Danemarca şi Suedia oferă analize adecvate cu un mare grad de credibilitate care sunt reproductibile”, adaugă autorii studiului.

Aceste rezultate nu validează temerile legate de o relaţie cauzală între vaccinarea qHPV şi bolile demielinizante.”

Traducere de Vîjială Sergiu după vaccination-multiple-sclerosis, cu acordul editorului

Scris de: MedicalXpress
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.