Alergia la laptele de vacă se manifestă atât la copii, cât și la adulți. Cercetători de la Messerli Research Institute din cadrul Vetmeduni Viena (Universitatea de medicină veterinară din Viena - n.tr.), de la Universitatea de medicină din Viena și de la Universitatea din Viena au analizat modul în care laptele produce alergii. O proteină specifică din lapte cunoscută sub numele de beta-lactoglobulină este capabilă să declanșeze o alergie numai când este lipsită de fier.

 

 

 

Încărcată cu fier, proteina este inofensivă. Cercetătorii au descoperit recent același mecanism în cadrul alergiei la polenul de mesteacăn. Descoperirile lor ajută la descifrarea reacțiilor alergice și au fost publicate în revista PLOS ONE.

 

Erika Jensen-Jarolim si Franziska Roth-Walter descifrează mecanismele reacțiilor alergice
Credit: Erika Jensen-Jarolim/Vetmeduni Vienn


Alergia la lapte este adesea confundată cu intoleranța la lactoză. Cu toate acestea, există două mecanisme total diferite ce se produc la nivelul organismului. Persoanele cu intoleranță la lactoză nu pot digera corect lactoza, întrucât le lipsește o enzimă cunoscută sub denumirea de lactază. În cazul alergiei la laptele de vacă, în principiu, mult mai periculoasă, sistemul imunitar al organismului atacă proteinele din lapte cu ajutorul propriilor anticorpi IgE.

 



Potrivit statisticilor, aproximativ între doi și trei la sută dintre copiii din Europa suferă de o veritabilă alergie la lapte. Mai puțini adulți sunt diagnosticați cu această boală. Formarea așa-numitelor limfocite Th2 este inițiată în cazul acestor pacienți. Limfocitele Th2 contribuie într-o mare măsură la producerea anticorpilor IgE îndreptați împotriva proteinelor din lapte.

O asemenea alergie ar putea produce umflarea cavității bucale și membranelor de la nivelul mucoaselor, diaree, exacerbarea unei neurodermite (afecțiune cutanată localizată mai ales pe părțile laterale ale gâtului, ceafă, regiunea analo-genitală și antebrațelor constând din placarde eritemato-scuamoase lichenificate, pigmentate, ale cărei cauze nu sunt cunoscute, în apariția sa fiind implicați factori genetici, imunologici și de mediu – n.tr), iar în cazuri rare, chiar un șoc alergic (reacție alergică severă care survine brusc si poate cauza moartea, manifestându-se prin prurit, inflamația gâtului și hipotensiune - n.tr). Analizele diagnostice precise ajută la diferențierea alergiei de intoleranță prevenind astfel o dietă care, în anumite circumstanțe, poate duce la malnutriție.


Lipsa încărcării cu fier transformă proteina din lapte într-un alergen

Unul dintre cei mai importanți alergeni din lapte, așa-numita beta-lactoglobulină, aparține familiei de proteine numită lipocaline. Lipocalinele prezintă buzunare moleculare care sunt capabile să găzduiască complexe de fier. Fierul se leagă de proteină prin intermediul așa-numitelor siderophore. Autorul principal, Franziska Roth-Walter și colegii săi au demonstrat că o proteină din lapte „goală”, una fără fier și siderophore, ajută la activarea limfocitelor Th2.  Drept consecință este stimulată producerea de anticorpi IgE îndreptați împotriva proteinelor din lapte. Pacientul devine sensibilizat și poate dezvolta o reacție alergică la lapte. Roth-Walter, care lucrează la departamentul de Medicina comparativă din cadrul Messerli Research Institute afirmă: „Cunoașterea structurii moleculare a alergenilor a contribuit semnificativ la concluzia pe care am obținut-o în ceea ce privește alergia la lapte. Aceasta are o relevanță practică enormă”.


Cercetarea diferenței dintre laptele organic și cel convențional

În etapa următoare, cercetătorii vor să afle ce contribuie la încărcarea cu fier a proteinelor din lapte. Cercetătorul principal al grupului de investigații Erika Jensen-Jarolim explică: „Una dintre cele mai importante întrebări la care vrem să răspundem este: de ce sunt aceste proteine din lapte încărcate mai mult sau mai puțin cu fier? Modalitatea de creștere, întreținere și hrănire a vacilor ar putea fi un factor implicat în acest fenomen. Încărcarea cu fier ar putea depinde de modul în care laptele este produs, convențional sau organic. Aceasta va fi una dintre principalele noastre preocupări în viitor. Lipocalinele sunt prezente la toate animalele. Presupunem că se vor aplica aceste concluzii și în cazul laptelui care provine de la alte mamifere.

Traducere de Vîjială Sergiu după scientists-uncover-major-cow-allergen, cu acordul editorului

Scris de: MedicalXpress
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.