LapteUn consum ridicat de lapte atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților nu este corelat cu un risc scăzut de dezvoltare a unei fracturi, ci, mai mult, se pare că ar fi asociat cu o creștere a ratei de mortalitate, sugerează un studiu observațional publicat în The British Medical Journal săptămâna trecută. Această legătură ar putea fi explicată de nivelurile crescute de lactoză și galactoză (forme de glucide, tipuri de zahăr) din lapte care sunt incriminate în creșterea stresului oxidativ și a inflamației cronice în studiile pe animale, explică cercetătorii.

 

 


Stresul oxidativ reprezintă producerea de radicali liberi și a unor reacții de oxidare, în urma cărora sunt agresate membranele și organitele celulare – distrugerea peretelui celular, alterări la nivelul metabolismul celular și în activitatea enzimatică – n.tr


Cu toate acestea, autorii studiului atrag atenția că studiul lor poate indica o asociere și nu poate oferi dovezi cu privire la cauze și efecte. Aceștia spun că rezultatele „ar trebui interpretate cu atenție”, iar studii suplimentare sunt necesare înainte ca orice concluzii certe cu privire la recomandările dietetice să fie lansate.

 



O dietă bogată în produse lactate este promovată ca putând reduce probabilitatea apariției unei fracturi osteoporotice (fractură generată de osteoporoză - leziune osoasă caracterizată prin subțierea și rarefierea oaselor, cu formarea unor cavități de diverse dimensiuni, datorându-se în peste 2/3 din cazuri înaintării în vârstă – n.tr), dar studiile precedente care au încercat să demonstreze importanța laptelui în prevenirea fracturilor și a influențării ratei de mortalitate au ajuns la rezultate contradictorii.

Astfel, o echipă de cercetători din Suedia, condusă de profesorul Karl Michaëlsson, și-a propus să analizeze dacă o ingestie ridicată de lapte ar crește riscul oxidativ, care, la rândul său, ar afecta riscul de mortalitate și apariție a unei fracturi.

Două mari grupuri de 61.433 femei (cu vârste cuprinse între 39-74 de ani, între 1987-1990) și 45.339 de bărbați (cu vârste cuprinse între 45-79 de ani, în 1997) din Suedia au completat niște chestionare cu privire la frecvența ingestiei a 96 de alimente obișnuite, printre care și lapte, iaurt și brânză.

Informațiile cu privire la modul de viață, greutate și înălțime au fost corelate, iar factori precum educația și starea civilă au fost, de asemenea, luaţi în considerare. Registrele naționale au fost folosite pentru a identifica ratele de mortalitate și de producere a fracturilor.

Femeile au fost monitorizate timp de aproximativ 20 de ani, timp în care 15.541 au decedat și 17.252 au suferit o fractură, dintre care 4 259 o fractură de şold (fracturile de şold sunt printre cele mai frecvente fracturi întâlnite în rândul persoanelor care suferă de osteoporoză – n.tr).

În rândul femeilor nu a fost observată nicio reducere în privința riscului de apariție a unei fracturi în grupul celor care au înregistrat un consum ridicat de lapte. Mai mult, femeile care au băut mai mult de 3 pahare de lapte pe zi (aproximativ 680 de ml) au înregistrat un risc crescut de deces în comparație cu cele care au băut mai puțin de un pahar de lapte pe zi (aproximativ 60 de ml).

 



Bărbații au fost monitorizați în medie timp de 11 ani, timp în care 10.112 au decedat și 5.066 au suferit o fractură, dintre care 1.166 fracturi de şold. Bărbații au înregistrat, de asemenea, un risc mai mare de mortalitate corelat cu un consum mai mare de lapte, deși această tendință a fost mai puțin pronunțată în rândul femeilor.

Analizele ulterioare au demonstrat o asocierea pozitivă între consumul de lapte și biomarkerii stresului oxidativ și ai inflamației.

Pe de altă parte, un consum ridicat de produse lactate fermentate cu un conținut scăzut în lactoză (incluzând iaurtul și brânza) a fost asociat cu o rată scăzută de mortalitate și apariție a unei fracturi, în special în rândul femeilor.

Cercetătorii au concluzionat că un consum crescut de lapte în rândul femeilor și al bărbaților nu este corelat cu un risc scăzut de fractură și, mai mult, ar putea fi asociat cu o rată crescută a mortalității. Astfel, ar putea există o legătură între lactoza și galactoza de la nivelul laptelui și acest risc, deși cauzalitatea trebuie testată.

„Rezultatele noastre ar putea pune sub semnul întrebării recomandările potrivit cărora un consum ridicat de lapte ar putea preveni fracturile de fragilitate”, scriu autorii studiului. „Cu toate acestea rezultatele ar trebui să fie interpretate cu mare atenția având în vedere structura observațională a studiului nostru.”

Michaëlsson și colegii săi au lansat o idee fascinantă cu privire la posibilele efecte nefaste ale consumului de lapte, subliniază profesorul Mary Schooling de la City University of New York, într-un editorial care însoțește prezentul studiu. Cu toate acestea, adaugă ea, este dificil să evaluăm precis dieta și atrage încă o dată atenția asupra faptului că aceste rezultate ar trebui interpretate cu mare atenție.

„Pe măsură ce consumul de lapte va crește la nivel mondial, odată cu dezvoltarea economică și creșterea consumului de produse de origine animală, rolul laptelui și al mortalității aferente trebuie stabilit definitiv cât mai rapid”, concluzionează aceasta.



Traducere de Vîjială Sergiu după high-intake-linked-higher-fractures, cu acordul editorului

Scris de: MedicalXpress
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.