Cercetătorii de la John Hopkins au demonstrat o puternică legătură între consumul de tutun sau expunerea la acesta şi infecţia cu papillomavirusul uman de tip 16 (HPV16), virusul transmis pe cale sexuală  responsabil de cancere bucale şi orofaringiene la nivel mondial. Numărul unor astfel de cancere a crescut cu 225% în Statele Unite ale Americii în ultimele două decenii.

 


HPV16 este întâlnit în 80% dintre cancerele localizate în partea posterioară a gatului şi este transmis prin sexul oral. „Practicarea sexului oral este obişnuită, dar acest cancer este rar. Din acest motiv trebuie să există nişte cofactori în cadrul acestui proces care explică de ce anumite persoane dezvoltă infecţii cu HPV16 persistente şi cancere orofaringiene HPV pozitive în timp ce majoritatea oamenilor nu”, afirmă doctorul Gypsyamber D’Souza, profesor de epidemiologie la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health and Johns Hopkins Kimmel Cancer Center.

 

 

Echipa de cercetători a descoperit că infecţia cu HPV16 este mai des întâlnită în rândul persoanelor care au folosit sau au fost expuse la tutun, independent de comportamentul lor sexual, potrivit autorilor noului studiu publicat pe 7 octombrie în revista JAMA.

„Se pare că expunerea la tutun creştere şansa de a avea o infecţie orală cu HPV16, şi deşi încă nu ştim de ce, presupunem că virusul nu este eliminat din organism la fel de uşor în rândul celor face folosesc tutun”, afirmă D’Souza.

Însă cercetătorii avertizează că în ciuda faptului că studiul demonstrează o relaţie independentă între tutun şi infecţia cu HPV16, nu pot exclude în totalitate posibilitatea ca cei care folosesc mai mult tutun ar putea să practice şi mai mult sex oral, având astfel un risc mai mare de a dezvolta infecţia cu HPV16.

Studii precedente au demonstrat o legătură între infecţia orală cu HPV16 şi consumul de tutun. Noul studiu duce această legătură un pas mai departe analizând infecţia orală cu HPV16 în rândul persoanelor care au fost testate pozitiv în sânge şi urină cu substanţe chimice legate de consumul de tutun, care poate veni din orice sursă – fie şi din fumatul pasiv, subliniază doctorul Carole Fakhry, profesor de chirurgie ORL la Johns Hopkins University School of Medicine.

 

 

În timp ce actualul studiu face legătura între utilizarea şi expunerea la tutun şi ca un factor de risc pentru infecţia orală cu HPV16, cercetătorii atrag atenţia că alte forme de utilizare a tutunului nu produc direct o infecţie cu HPV16, iar nefumătorii pot contracta infecţii cu HPV16.

Cei 6.887 de participanţi la studiu au fost extraşi dintr-un studiu de examinare a sănătăţii naţionale şi a stării de nutriţie care cuprinde o paletă reprezentativă din populaţia SUA. Printre aceştia se numără 2.012 care erau consumatori activi de tutun în momentul începerii studiului şi 63 de persoane care erau infectate cu HPV16.

Virusul a fost detectat printr-o clătire şi gargarizare timp de 30 de secunde care a adunat celule de la nivelul gatului şi cavităţii bucale. Participanţii şi-au descris consumul de tutun într-un studiu, iar urina şi sângele le-a fost testat pentru a detecta două substanţe chimice legate de consumul de tutun, cotinine si NNAL (4-metilnitrozamino-)-1-(3-piridil)-1-butanol).

Persoanele cu niveluri mai mari de biomarkeri corelaţi cu tutunul la nivelul sângelui şi al urinei aveau mai multe şanse să aibă DNA oral de HPV16 în comparaţie cu cei care nu aveau niveluri detectabile ale acestor substanţe, afirmă Fakhry. „Am descoperit că nivelurile crescute de expunere la tutun erau asociate cu şanse mai mari de a întâlni o prevalenţă mai mare a HPV16 oral”, a adăugat.

Fiecare creştere a nivelului de nicotină din sânge, echivalentul a trei ţigarete pe zi, creştea prevalenţa HPV16 cu 31 de procente. Fiecare nivel crescut de NNAL detectat în urină, echivalentul a 4 ţigarete pe zi, creştea prevalenţa HPV16 cu 68 de procente. Această aşa-numită curbă dependentă de doză este considerată a fi o dovadă puternică ştiinţific pentru legătura dintre două evenimente.

„Aceste rezultate ar putea furniza încă un motiv în plus pentru a renunţa la fumat sugerând totodată faptul că un consum de tutun, fie el şi moderat, este asociat cu o prevalenţă mai mare de HPV oral”, afirmă Fakhry.

Traducere de Vîjială Sergiu după link-tobacco-viral-infection-oral, cu acordul editorului

Scris de: MedicalXpress
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.