Consumul ridicat de sare ar putea agrava simptomele din scleroza multiplă şi favoriza riscul de apariţie al unei deteriorări neurologice ulterioare, se arată într-un mic studiu observaţional publicat online în Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry. Studii precedente au indicat faptul că sarea ar putea altera răspunsul autoimun care este implicat în dezvoltarea sclerozei multiple, dar nu este clar dacă are un efect direct asupra evoluţiei bolii înseşi.

 

 

Cercetătorii au corelat probe de urină şi sânge de la 70 de persoane cu forma recurent remisivă a sclerozei multiple pentru a verifica nivelul de sare, un marker al activităţii inflamatorii numit creatinină şi vitamina D, ale cărui niveluri scăzute au fost corelate cu această patologie.

Grupul de persoane care au luat parte la studiu a furnizat probe de urină în trei ocazii separate pe o perioadă de 9 luni pentru a evalua modificările în ceea ce priveşte ingestia de sare în cadrul unui regim, iar statusul neurologic le-a fost monitorizat timp de 2 ani, între 2010 şi 2012.

 

 

În acelaşi mod, nivelurile de sare urinară au fost măsurate într-un al doilea grup de 52 de persoane care prezentau acelaşi tip de scleroză multiplă între iunie şi iulie 2013.

Media ingestiei de sare a fost puţin peste 4g pe zi în ambele grupuri, dar a fost situată între mai puţin de 2g (scăzută), între 2-4,8 g (moderată) sau peste 4,8g (crescută), bărbaţii având tendinţa de a înregistra un consum zilnic mai mare decât femeile.

După ce au fost luaţi în calcul factori care ar fi putut exercita o influenţă asupra rezultatelor precum fumatul, vârsta, sexul, timpul scurs de la diagnostic, greutatea, tratamentul şi nivelul de vitamină D circulantă, analizele au indicat o legătură între nivelurile de sare şi agravarea simptomelor.

Comparaţi cu cei care au consumat cea mai mică cantitate zilnică de sare, cei cu o ingestie moderată până la crescută care făceau parte din primul grup au înregistrat, în medie, mai mult cu aproape trei episoade de agravare a simptomelor şi erau de aproape patru ori mai predispuşi să înregistreze aceste episoade.

Cercetătorii au analizat apoi imagini radiografice pentru a vedea dacă boala a progresat şi, încă o dată, au găsit o legătură între consumul zilnic de sare şi dovezi radiologice de agravare a bolii.

Cei care au înregistrat un consum de sare ridicat aveau de 3,5 ori mai multe şanse de a înregistrat semne radiologice de deteriorare a bolii.

Rezultate similare au fost obţinute din grupul de comparaţie.

Aceasta este un studiu observaţional, astfel încât nicio concluzie definitivă în ceea ce priveşte cauza şi efetul nu poate fi obţinută. Niveluri mari de sare de la nivel urinar reflectă mai degrabă o activitate intensă a bolii decât în sensul opus, subliniază autorii.

Ingestia de sare în cantitate mare este implicată în diverse aspecte ale unei stări de sănătate precare, adaugă aceştia. Descoperirile lor sugerează necesitatea unor cercetări ulterioare care să analizeze modul în care un regim în ceea ce priveşte consumul de sare ar putea reduce simptomele în scleroza multiplă sau încetini progresia acestei boli, subliniază aceştia.

Traducere de Vîjială Sergiu după high-dietary-salt-worsen-multiple, cu acordul editorului

Scris de: MedicalXpress
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.