Pământul timpuriu (reprezentare artistică)

Textul din articolul de față prezintă în detaliu erele geologice, într-un limbaj simplu, dar riguros. Materialul este însoţit de imagini ilustrative, constituind o lectură plăcută şi utilă.

 

I. PRECAMBRIAN (4.567--542 mil ani)

Precambrianul este unul dintre cei doi mari eoni ai istoriei terestre, înglobând aproape 90% din aceasta. Tot ce este mai vechi de 540 milioane de ani face parte din această eră. De ce acest prag? Pentru că reprezintă momentul în care viaţa practic a explodat, începând o diversificare şi o răspândire nemaiîntâlnite până atunci şi neegalate până în prezent.

Deşi cuprinde atât de mult timp, Precambrianul este mult mai puţin cunoscut faţă de epocile mai recente şi mult mai bogate în mărturii lăsate. Rocile de-a lungul timpului sunt modificate profund sau total de procesele geologice, pierzându-şi caracteristicile originale. Formele de viaţă primitive unicelulare nu posedau structuri osoase sau cochilii, astfel că majoritatea covârşitoare a acestora a dispărut pur şi simplu fără a lăsa urme.

Există roci şi fosile extrem de vechi, ce ne arată că scoarţa terestră se răcise deja cu mai bine de 4 miliarde de ani în urmă, iar primele forme de viaţă apăruseră deja în urmă cu 3,5 miliarde de ani.

Precambrianul este divizat în trei ere: Hadean, Arhean şi Proterozoic.

Dat fiind că articolul are 56 de pagini, am pus textul într-un fișier pdf. Citiți restul articolului dând clic pe linkul de mai jos:

 

Broşura „ISTORIA PĂMÂNTULUI”

 

De asemenea, vă invităm să citiţi şi: broşura „SISTEMUL SOLAR”

 

Vă amintim că Scientia a publica și o serie de postere ştiinţifice, realizate în condiţii grafice excelente.

Credit imagine: nasa.org

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.