Alpha Centauri BbAstronomii europeni au descoperit o planetă de dimensiunile Pământului în sistemul Alpha Centauri, cel mai apropiat vecin al nostru, aflat la 4,3 ani-lumină. Sistemul stelar este triplu, format din două stele asemănătoare Soarelui şi o pitică roşie.

 

 


Cele două stele asemănătoare Soarelui se numesc Alpha Centauri A şi Alpha Centauri B şi se află la mică distanţă una de cealaltă, iar pitica roşie poartă numele de Proxima Centauri, fiind cea mai apropiată stea de noi.

Sistemul a fost cercetat pentru a se descoperi planete, fiind interesant tocmai din cauza distanţei mici (în termeni astronomici vorbind), însă până acum nu s-a descoperit nimic. Şi nici de data aceasta nu a fost uşor. Metoda de detecţie folosită este cea a observării deviaţiilor stelei provocate de gravitaţia planetei; iar aceste deviaţii în acest caz sunt infime. A fost nevoie de patru ani de studiu şi 450 de măsurători efectuate cu HARPS pentru a considera că existenţa noii planete este confirmată. Chiar şi după aceste analize există încă suspiciuni în ceea ce priveşte această confirmare.

Planeta orbitează steaua Alpha Centauri B, doar puţin mai mică şi mai puţin luminoasă decât Soarele. Masa planetei este uşor mai mare decât cea terestră, în schimb caracteristicile orbitale sunt extreme. La doar 6 milioane kilometri depărtare de stea, suprafaţa este probabil acoperită de rocă topită, la o temperatură estimată de peste 1.200 grade Celsius. Doar 3,2 zile durează un an pe Alpha Centauri Bb.

În sistemul Alpha Centauri căutările continuă. Este puţin probabil ca un sistem stelar să aibă o singură planetă şi nu mai multe, şi este posibil ca şi celelalte componente stelare să ascundă surprize. Orbita noii planete este stabilă, ceea ce sugerează că există şi alte corpuri aflate la distanţe mai mari de stea.



Surse:
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/10/121016184436.htm
http://www.space.com/18089-earth-size-alien-planet-alpha-centauri.html


Scris de: Gabriela Costache
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.