Planeta PH1Printr-un efort comun al voluntarilor pasionaţi de astronomie ce participă la proiectul PlanetHunters şi al oamenilor de ştiinţă a fost identificată prima planetă cunoscută a face parte dintr-un sistem stelar ce conţine patru stele.

 

 

 

Până în prezent doar şase planete au fost descoperite în sisteme binare. Noua planetă orbitează două stele, care sunt, de asemenea, orbitate de o altă pereche de stele. Este astfel o planetă circumbinară într-un sistem cvadruplu.

Descoperirea planetelor ce fac parte din sisteme multiple ne arată că deşi mediul în astfel de zone este mult mai agitat, formarea planetară are loc. Având în vedere şi faptul că sistemele multiple tind sa fie mai numeroase decât cele singulare (exceptând poate cazul piticelor roşii), numărul planetelor potenţiale creşte semnificativ.

Planeta a fost numită PH1, pentru a onora munca voluntarilor implicaţi în proiectul PlanetHunters. Este un gigant gazos cu un diametru de 6,2 ori mai mare decât al Terrei, un pic mai mare decât Neptun. Cele două stele din centrul sistemului cvadruplu au 1,5 şi respectiv 0,4 mase solare. Planeta orbitează binarele în 138 zile. Cea de-a doua pereche de stele a sistemului este la o distanţă de 1.000 ori mai mare decât se află Pământul de Soare. Întregul sistem a fost descoperit la 5.000 ani lumină de noi.



Sursa: astrobio.net/pressrelease/5086/planet-found-in-four-star-system

Scris de: Gabriela Costache
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.