Super-PamanturiSuper-Pământurile, planete extrasolare telurice de câteva ori mai mari ca Terra, ar putea rămâne fierbinţi o lungă perioadă după formare, spune un nou studiu. Descoperirile ar putea ajuta la înţelegerea condiţiilor reale existente pe astfel de planete.

 

 

 

Dintre planetele telurice (formate din roci) descoperite până în prezent în alte sisteme stelare, cele ce predomină sunt masive, de până la zece mase terestre. Aceasta se datorează faptului că este mai uşor de detectat o planetă cu cât este mai masivă.

Sistemul Solar nu deţine acest tip de planete. Astfel că trebuie studiate de la depărtare. Ca şi compoziţie, super-Pământurile sunt similare cu planeta noastră, însă ar putea fi foarte diferite geologic.

Vlada Stamenkovic de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts şi echipa sa doresc să cunoască dacă acest tip de planete au atmosfere dense, vulcani, activitate tectonică şi câmp magnetic, iar modul în care planeta se răceşte după formare are un rol determinant pentru toate aceste caracteristici. Iar viaţa, aşa cum o cunoaştem, depinde de ele. Clima şi reciclarea substanţelor în natură sunt produsul, în mare parte, al tectonicii şi vulcanilor.



Pe o planetă masivă, presiunea în interior este considerabil mai mare decât în cazul planetei noastre. Acest lucru înseamnă un interior mai vâscos, o manta în care convecţia prin care se face transferul de căldură are loc mai lent. Dacă acest proces este încetinit, activitatea tectonică este redusă, putând rezulta chiar zone moarte. Însă dacă temperatura internă a acestor planete este mai ridicată şi se păstrează astfel mai mult timp, activitatea tectonică poate fi cel puţin la fel de intensă ca cea terestră.

În completare, echipa de cercetători susţine că planetele, cu cât sunt mai masive, cu atât au nevoie de o cantitate mai mare de apă în litosferă pentru a fi posibilă o activitate tectonică suficientă.

În ceea ce priveşte climatul, studiul arată că cu cât masa planetară este mai mare, activitatea vulcanică este mai redusă. Dacă vulcanii nu emană îndeajuns de multe gaze de seră, clima va fi prea rece, perioadele glaciare vor fi dese şi lungi.

Studiul cercetătorilor de la MIT arată astfel că super-Pământurile pot fi foarte variate ca şi condiţii.




Sursa: http://www.astrobio.net/exclusive/5053/-how-hot-are-super-earths

Scris de: Gabriela Costache
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.