ExoplanetePână în prezent oamenii de ştiinţă au crezut că stelele cu metalicitate scăzută nu au mari şanse să fie înconjurate de planete. Un nou studiu sugerează că planetele telurice, asemănătoare Pământului, se pot forma şi în vecinătatea unor astfel de stele.

 

 

 

În astronomie, metale sunt numite toate elementele mai grele decât hidrogenul şi heliul, iar metalicitatea reprezintă procentul de astfel de elemente. Stelele de vârstă apreciabilă au în general o metalicitate redusă, deoarece la vremea formării acestora încă nu fuseseră produse elemente mai grele decât heliul şi hidrogenul decât într-o proporţie foarte mică. Fiecare generaţie de stele conţine mai multe elemente grele decât anterioara.

Până în prezent s-au descoperit în jur de 3.000 de planete sau potenţiale planete extrasolare. Echipa de cercetători a studiat 226 de astfel de planete, ca şi spectrul stelelor gazdă, pentru a evidenţia condiţiile în care se formează sistemele stelare.

Majoritatea planetelor gigant, asemănătoare lui Jupiter, sunt asociate cu stele ce prezintă metalicitate ridicată. Planetele se formează din materialul aflat iniţial în discul de acreţie din jurul stelei, ce se condensează treptat. Când acest disc conţine şi elemente mai grele, compoziţia sa este propice formării de planete de dimensiuni mari. În schimb planetele de dimensiuni mici, de până la patru diametre terestre, nu par să fie influenţate decisiv de lipsa elementelor grele.

Având în vedere aceste aspecte, Calea Lactee ar putea găzdui un număr enorm de planete telurice. De asemenea, astfel de planete ar fi putut începe să apară încă de la naşterea galaxiei, când elementele mai grele, precum carbonul, oxigenul sau fierul, erau aproape inexistente.

Studiul a fost realizat la Universitatea din Copenhaga.

 

 

Bibliografie:
astrobio.net/pressrelease/4824/planets-can-form-around-different-types-of-stars

Scris de: Gabriela Costache
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.