Vor avea în viitor roboţii imaginaţie? Pe lângă dezvoltarea inteligenţei artificiale cercetătorii din cadrul proiectului DeepMind lucrează la ora actuală la realizarea de algoritmi care să permită reţelelor neurale să dezvolte o anumită formă de imaginaţie, care să prevadă viitorul şi să le permită să acţioneze în consecinţă.

Atunci când vedem un pahar pus pe marginea unei mese în echilibru instabil putem acţiona imediat – schimbăm poziţia paharului astfel încât acesta să nu cadă de pe masă şi să se spargă. Un robot este capabil de aşa ceva? Îşi poate imagina ceea ce se va întâmpla cu paharul în pericol? La ora actuală roboţii nu sunt în stare să îi imagineze viitorul pornind de la o anumită situaţie.

Despre inteligenţa artificială se discută mult: dezvoltarea de roboţi capabili să ne ajute în viaţa de zi cu zi, dar şi în situaţii deosebite este una dintre priorităţile mai multor firme şi agenţii. Unul dintre proiectele care se axează pe dezvoltarea de algoritmi pentru inteligenţa artificială este aşa-numitul DeepMind, al companiei Google.

DeepMind deţine mai multe recorduri – la care s-a ajuns în urma dezvoltării de algoritmi care i-au permis de exemplu să câştige un meci de Go cu unul dintre cei mai mari campioni la acest joc. În martie 2016 DeepMind a reuşit să câştige cu 4 la 1 în fata campionului Lee Sedol, care deţine 9 dani, fiind unul dintre cei mai puternici jucători din lume. Algoritmul care l-a ajutat pe DeepMind să câştige acest meci a fost descris într-un articol în Nature. Ba mai mult, în acest an AlphaGo, dezvoltat în cadru DeepMind, a reuşit să câştige şi în faţa lui Ke Jie, numărul 1 mondial în Go doi ani la rând.

Inteligenţa artificială este deci capabilă să câştige în faţa noastră jocurile care se bazează pe algoritmi precişi, precum jocurile de şah sau Go.

Ce se întâmplă însă atunci când este nevoie de imaginaţie? Când nu există reguli precise şi roboţii ar trebui să prevadă viitorul, imaginându-şi diverse scenarii, ceea ce fiecare dintre noi facem de multe ori zilnic. La acest capitol se pare că inteligenţa artificială este mult mai puţin pregătită să câştige în faţa noastră. Motivul este clar: nu există algoritmi specifici pentru imaginaţie – aceasta nu are reguli bine precizate. Artiştii, mulţi dintre care au făcut din imaginaţie o meserie, pot confirma acest lucru.

Totuşi, cercetătorii de la DeepMind nu se descurajează şi încearcă să înveţe roboţii, adică reţelele neurale, să facă faţă şi situaţiilor neprevăzute şi în care este nevoie de imaginaţie. Se folosesc metode de „învăţare prin erori”, adică algoritmi capabili să se perfecţioneze cu experienţă. Dacă la început greşelile sunt la ordinea zilei, pe măsură ce sunt puse în practică programele de învăţare se îmbunătăţesc şi dau rezultate din ce în ce mai performante.

Cercetătorii au dezvoltat deci o serie de proceduri pentru a genera programe care învaţă să îşi dezvolte imaginaţia. Pentru a verifica rezultatele programelor de „imaginaţie” au folosit un puzzle din anii ’80 (Sokoban), pentru care însă nu au furnizat regulile. Al doilea joc pe care l-au utilizat pentru verificarea strategiei şi a rezultatelor a fost un joc de navigaţie spaţială.

Rezultatele au fost impresionante: DeepMind a reuşit să rezolve 85% din nivelele video jocului, faţă de 60% al inteligenţelor artificiale care nu aveau un algoritm pentru „imaginaţie”. Inteligenţa artificială reuşeşte să înveţe din greşeli şi să se perfecţioneze. Evident, în viaţa reală situaţiile sunt mult mai complexe şi va fi nevoie de mult mai multă muncă pentru a crea roboţi cu imaginaţie. Aceştia ar putea să fie extrem de utili în multe situaţii, precum în medicină. Şi de ce nu – poate într-o zi vom avea roboţi artişti – capabili să picteze sau să scrie poezii.

Scris de: Cătălina Curceanu
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.