Energia întunecată este, poate, cel mai mare mister al fizicii moderne. O formă de energie de origine încă necunoscută care duce la expansiunea accelerată a Universului şi care ar putea să ţină galaxiile izolate unele de altele. Un fel de orizont în afara căruia domină energia întunecată şi nu lasă pe nimeni să se instaleze. Această idee ar putea fi verificată studiind alte galaxii. Dacă, într-adevăr, se va observa un efect al energiei întunecate la nivelul galaxiilor, ar fi o descoperire care ar putea revoluţiona fizica actuală.



De când Edwin Hubble în anii ’20 ai secolului trecut a descoperit deplasarea spre roşu a luminii care provine de la stele, s-a ajuns la concluzia că Universul este în expansiune. Se credea însă că această expansiune este „liniştită” – viteza expansiunii depindea doar de distanţă la care se afla un anumit obiect faţă de noi. La sfârşitul secolului trecut însă, cu ajutorul unor observaţii astronomice mult mai precise decât cele efectuate de Hubble, s-a văzut că expansiunea Universului nu este tocmai una „liniştită” – expansiunea este accelerată. Cei care au făcut această descoperire au primit premiul Nobel. Avem însă o problemă: nu ştim care este cauza acestei expansiuni accelerate! Din ce motiv Universul are „grabă” să „crească” din ce în ce mai repede? Cauza a primit numele de „energie întunecată” şi la ora actuală – chiar dacă există anumite ipoteze – aceasta rămână un mare mister. Ar putea să fie o energie a vidului sau un nou câmp de energie încă nedescoperit.

Iată însă că recent Stephen Hsu de la Michigan State University a avut o idee interesantă şi îndrăzneaţă.

Hsu susţine că energia întunecată ar putea avea efecte nu doar la nivelul întregului Univers, ci şi la distanţe mult mai mici – cum ar fi cea a unei galaxii!

Nu putem să ne aşteptăm să măsurăm efecte în sistemul solar şi nici chiar în interiorul galaxiei, întrucât forţa gravitaţională domină şi este mult mai intensă decât orice fel de energie întunecată – orice formă ar avea aceasta.

Dacă însă ne îndepărtăm de galaxie, începând de la o anumită distanţă, un fel de rază critică, energia întunecată ar putea să îşi spună cuvântul. După această rază critică energia întunecată ar respinge obiectele care ar vrea să se poziţioneze acolo. Care ar fi rezultatul? În jurul galaxiilor nu ar trebui să existe sateliţi (de obicei galaxii pitice) la distanţe mai mari ca cea critică. Energia întunecată ar fi mai puternică decât atracţia gravitaţională exercitată de galaxie.

Pentru galaxia noastră raza critică este în jur de 1,6 milioane de ani lumină.

Petru galaxii pitice raza critică ar putea să fie în jur de 75.000 de ani lumină. În cazul acestor galaxii pitice în care există nori de gaz, aceştia ar simţi influenţa energiei întunecate şi, susţine Hsu, ar trebui să aibă o viteză de rotaţie mai mică decât în absenţa energiei întunecate. Acest efect ar putea să fie măsurat. Măsurătoarea este însă dificilă; există însă speranţa că va putea fi efectuată cu ajutorul noilor telescoape Large Synoptic Survey Telescope şi Square Kilometre Array.

Dacă se va reuşi măsurarea unui efect, atunci acesta ar putea să ne ajute să descifrăm natura energiei întunecate, răspunzând la întrebări precum: este energia întunecată constantă în Univers?

Hsu susţine că această energie întunecată face ca în jurul galaxiei noastre să nu avem nici o galaxie (mai mică) satelit după raza critică – în ciuda faptului că modelele de formare şi evoluţie a galaxiilor ne arată că astfel de sateliţi ar trebui să existe.

Ar fi interesant dacă măsurătorile astronomice de precizie din următorii ani ne vor îndruma paşii spre descifrarea misterioasei energii întunecate. Vom afla poate ce anume generează această energie şi vom înţelege care va fi soarta Universului – expansiunea va continua în mod accelerat la nesfârşit sau eventual se va opri? Ce altceva putem învăţa de la energia întunecată?

Scris de: Cătălina Curceanu
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.