VulcanoBotNASA – agenţia spaţială americană, a dat naştere unui program de explorare a... vulcanilor; deocamdată este vorba despre vulcani de pe Terra, însă în viitor obiectivul este de a studia şi vulcanii de pe alte planete. Un prim robot, VolcanoBot1, a reuşit cu succes să pătrundă într-un vulcan din Hawaii şi să efectueze studii extrem de interesante.



Cine nu a auzit de NASA? Numele agenţiei spaţiale americane (National Aeronautics and Space Administration) este faimos în lumea întreagă: explorarea spaţiului este obiectivul principal al acestei agenţii. NASA este, de exemplu,  implicată în multe proiecte de cercetare efectuate la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) şi plănuieşte inclusiv o călătorie cu echipaj uman pe planeta Marte.

 

 

Iată însă că recent NASA s-a implicat în mod activ în studiul vulcanilor.

La Jet Propulsion Laboratory (JPL) din Pasadena a fost construit un prim roboţel capabil să pătrundă în interiorul vulcanilor şi să îi studieze.

Studiul vulcanilor este deosebit de important, deoarece lipsesc încă multe informaţii pentru a putea avea o teorie clară asupra evoluţiei acestora. Evident, o explorare a vulcanilor cu echipaj uman este dificil de imaginat, însă roboţii capabili să pătrundă în interiorul acestora şi să culeagă informaţii ne pot ajuta să construim, de exemplu, un model tridimensional care să ne îndrume spre o teorie care să descrie cât mai fidel fenomenele care au loc acolo şi spre înţelegerea proceselor care generează în final erupţia vulcanilor.

 

VulcanoBot1 si VulcanoBot2
VulcanoBot1 (în dreapta) şi VulcanoBot2 (în stânga)



Cercetătorii de la JPL au reciclat un proiect mai vechi – Durable Reconnaisance and Observation Platform (DROP) – un mic robot capabil să se urce pe pereţi verticali şi să reziste căderilor de la înălţime. Pornind de la DROP cercetătorii au realizat un nou robot, VolcanoBot1, cu dimensiuni în jur de 30 cm în lăţime şi cu roţi de circa 17 cm diametru.

După ce VolcanoBot1 a fost testat cu succes în laborator, a urmat în luna mai a anului trecut un test în interiorul unui vulcan, Kilauea, din Hawaii.

Timp de cinci zile micuţul robot a explorat vulcanul – în perioada respectivă neactiv – şi a transmis date la suprafaţă prin intermediul unui cablu cu care era legat.

VolcanoBot1 a ajuns până la o adâncime de circa 25 metri în interiorul vulcanului şi a reuşit să efectueze măsurători care au permis cercetătorilor să alcătuiască o hartă tridimensională cu precizie de ordinul centimetrilor. Datele obţinute vor ajuta în înţelegerea mecanismelor care duc la erupţia vulcanilor – cum anume iese magmă din interiorul pământului? Obiectivul final este de a determina nivelul de risc privind erupţia vulcanilor şi de a putea astfel salva populaţia care se afla în aceste zone.

VolcanoBot1 avea însă limite impuse de lungimea cablului cu care era conectat cu exteriorul şi prin care transmitea datele; nu a fost posibil să coboare mai adânc în vulcan tocmai din acest motiv.

La ora actuală cercetătorii de la JPL lucrează la o nouă versiune – VolcanoBot2 – un roboţel mai mic, cu dimensiuni de 25 cm lăţime şi roti cu diametru de 12 cm şi mai robust. În plus VolcanoBot2 nu va avea un cablu care să-l ţină legat de suprafaţă; va înregistra datele într-o memorie internă şi că avea un sistem mai avansat de a efectua măsurători de precizie – adevăraţi ochi electronici.

Echipa care lucrează la VolcanoBot2 plănuieşte să efectueze o măsurătoare în vulcanul Kilauea în martie 2015; obiectivul este de a pătrunde în interiorul vulcanului mai mult decât a fost capabil VulcanoBot1.

NASA are însă obiective şi mai îndrăzneţe! Dacă VolcanoBot va reuşi în misiunea sa, într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat acest gen de roboţi ar putea explora nu doar vulcanii de pe Terra, ci şi pe cei de pe alte planete sau de pe sateliţi ai acestora (precum Encelado sau Europa). Cum funcţionează vulcanii extratereştri? La ora actuală este o întrebare care nu are un răspuns bine formulat.

VolcanoBot ne-ar putea ajuta deci să explorăm mai bine interiorul Pământului, dar şi a altor corpuri cereşti. Jules Verne, autorul romanului „Călătorie spre centrul Pământului”,  ar fi fost încântat de acest proiect!

 

Scris de: Cătălina Curceanu
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.