Curtea Constituţională a luat astăzi o decizie interesantă: dispozițiile art.9 alin.(2) teza întâi din Legea învățământului nr.84/1995 și dispozițiile art.18 alin.(2) teza întâi din Legea educației naționale nr.1/2011 sunt neconstituționale. Asta înseamnă că dispare obligaţia părinţilor de a mai solicita nefrecventarea orelor de religie de către proprii copii. Rămâne de văzut cum va fi schimbat textul de lege. Cel mai probabil va fi introdusă obligativitatea solicitării scrise a părinţilor pentru ca ai lor copii să urmeze orele de religie.

 

 

 

Legea 84/1995, art.9 alin.2, teza întâi: "La solicitarea scrisă a părinților sau a tutorelui legal instituit, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie."

Legea 1/2011, art. 18 alin.2, teza întâi: "La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a părinților sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie."

-

Un sondaj recent (sfârşitul lunii octombrie, a.c.) realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) arată că 95% dintre români cred că există Dumnezeu, iar 78% cred în existenţa îngerilor.

Mai mult, 76% cred în minuni, 65% în deochi, 55% în blesteme, 52% în demoni, iar 19% chiar şi în fantome.

Tristeţea continuă cu alte procente de aceeaşi factură: 81% dintre cei intervievaţi cred că li s-au îndeplinit visele premonotorii, în condiţiile în care 49% dintre români cred în aşa ceva. 64% cred în judecata de apoi.

-

Am inserat datele de mai sus pentru a-i linişti pe cei care-şi pun mari speranţe în această decizie a Curţii Constituţionale, dar şi pentru a-i linişti pe cei care se vor fi speriat: religia va fi prezentă în şcolile româneşti şi de acum înainte. Şi cum şcoala e o instituţie a statului ori măcar girată de stat, impresia copiilor va rămâne, măcar pentru majoritatea, că religia trebuie să fie în şcoli.

Probabil că numărul copiilor care vor participa la îndoctrinarea religioasă ce se desfăşoară în şcoli va scădea. Mulţi părinţi nu vor face cerere pentru ca al lor copil să fie prezent la orele de religie, mai ales dacă ştiu deja din anii anteriori despre ce e vorba, adică o propagandă jenantă a unor idei bisericeşti ridicole realizată de profesori de religie rupţi de realitate.

Scris de: Iosif A.
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.