Aţă dentarăÎn urmă cu câţiva ani, Gazeta din Montreal avea un titlu uluitor pe prima pagină: "Dacă nu folosiţi aţa dentară riscaţi să muriţi". Un alt exemplu de jurnalism senzaţional, mă gândeam eu. Dacă nu folosim aţa dentară riscăm să ne pierdem dinţii, nicidecum viaţa. Apoi, odată ce am început să citesc articolul, am realizat că, deşi este posibil ca titlul să fi fost un pic exagerat, aceasta este o chestiune controversată.

 

 

O controversă în ceea ce priveşte inflamaţia. Dacă gingiile nu sunt sănătoase, devin umflate şi roşii şi sângerează cu uşurinţă. Acest lucru înseamnă că acum există o poartă de intrare prin intermediul căreia bacteriile care trăiesc în cavitatea bucală pot pătrunde în sânge, ceea ce înseamnă că ele se pot răspândi în întreg organismul. În cazul în care acestea ajung la nivelul unei arterei coronare, ele declanşează activitatea sistemului imunitar şi un proces inflamator la acest nivel. Acestea la rândul lor pot determina fisurarea plăcilor încărcate cu colesterol. Ulterior se formează un cheag de sânge, fluxul de sânge este obstruat şi se produce un atac de cord.

Acel articol "Dacă nu folosiţi aţa dentară, riscaţi să muriţi" a fost un vestitor al lucrurilor care aveau să urmeze. Studiile privitoare la inflamaţie sunt acum pe toate posturile de ştiri. Dacă revista "Time" publică un articol despre inflamaţie, puteţi să fiţi siguri că este un lucru important.

Am putea fi acum capabili să explicăm de ce jumătate dintre persoanele care suferă un atac de cord au valori normale ale colesterolului seric. Inflamaţia severă poate fi periculoasă chiar şi în condiţiile unui colesterol bun. Şi această poveste va deveni din ce în ce mai interesantă. Pentru că se pare acum că multe alte boli, poate chiar Alzheimerul, sunt legate de inflamaţia cronică.

Cum ştim dacă suferim de o inflamaţie cronică uşoară? O modalitate este măsurarea nivelurile sanguine de "proteină C reactivă" care este produsă de ficat ca răspuns la inflamaţie. Cred că aceasta va deveni un test standard. Oamenii care au niveluri mai mari de 1 mg/L pot fi sfătuiţi să ia măsuri preventive în această privinţă.

Dar ce se poate face? O dietă săracă în grăsimi şi care să cuprindă antioxidanţi, fructe şi legume bogate în vitamine, precum şi peşte are un efect antiinflamator. O doză mică de aspirină, administrată desigur la recomandarea unui medic, de asemenea, reduce inflamaţia.  Medicamentele din clasa "statinelor" fac acest lucru în egală măsură, fapt care ar explica de ce acestea protejează împotriva bolilor de inimă mai mult decât ne-am aştepta, doar datorită proprietăţile lor de scădere a colesterolului.

De asemenea, este interesant de remarcat că persoanele care au luat medicamente antiinflamatorii pentru afecţiuni cum ar fi artrita au un risc mai mic de a face Alzheimer. Cercetările au arătat chiar că persoanele care au niveluri sanguine mari de vitamine A, C şi E, au niveluri mai scăzute ale proteinei C reactive în sânge. La fel se întâmplă  şi  în cazul persoanelor care fac exerciţii fizice în mod regulat.

În prezent avem chiar mai multe dovezi că persoanele care nu au grijă de dinţii lor în mod corespunzător, au o frecvenţă mai mare a bolilor de inimă. În concluzie, trebuie să consumăm aceste legume, să facem exerciţii fizice, să luăm multivitamine şi să ne menţinem o igienă dentară adecvată. Poate că titlul "Dacă nu folosiţi aţa dentară riscaţi să muriţi" nu a fost unul exagerat până la urmă.Traducere de Pavel Ecaterina după he-perils-of-inflammation cu acordul editorului