Pliculet indulcitorVă aflaţi la filtrul de cafea din birou. Luaţi un pliculeţ roz într-o zi, unul albastru a doua zi. Aţi încercat cilindrul cu zahăr de lângă bolul cu pacheţele, dar niciodată nu e suficient ca să îndulciţi cafeaua. Dar oare ce se află în aceste pliculeţe cu îndulcitori artificiali?

Comentarii -

MâncareCeva extrem de ciudat se întâmplă între momentul în care punem ce-a mai rămas din cină în frigider şi momentul în care o încălzeşti ziua următoare. Odată bine-prăjitul pui se înmoaie şi îmbibă cu apă; salata perfectă se ofileşte. Până şi pastele se transformă într-un terci.

Comentarii -

Ceai verdeCeaiul verde are un rol deloc de neglijat în menţinerea unui organism sănătos. Trei dintre beneficii sunt următoarele: previne cariile protejând smalţul dinţilor, potenţează acţiunea antibioticelor şi ajută la recuperarea post-radioterapie a bolnavilor de cancer.

Comentarii -

Ceaşcă de cafeaÎn fine, după ce am vorbit despre atâtea mâncăruri minunate în articolele anterioare, e timpul şi pentru o cafea!... Despre beneficiile cafelei asupra organismului s-a scris enorm. Nu o să reiau subiectul. Nu e locul lui aici. Şi, oricum, sunt un băutor convins de cafea...

Comentarii -

SandvişDacă după tot ce aţi citit până acum v-aţi întrebat ce mai e sigur şi curat la supermarket, poate v-aţi spus că nişte sandvişuri făcute cu mânuţa dumneavoastră acasă ar putea să salveze uneori situaţia. Ei bine, n-aţi nimerit-o nici de data asta! Iată de ce.

Comentarii -

Fructe stricateObrazul subţire cu cheltuială se ţine. E valabil şi pentru... fructe şi legume. „Pielea” întinsă şi frumoasă a celor pe care le luaţi de la supermarket este rezultatul unor tratamente intensive de „întinerire” şi „înfrumuseţare”. Niciodată sănătoase.

Comentarii -

OuăParafrazând o veche şi celebră dilemă: ce este mai murdar, oul sau găina? Veţi fi tentaţi să credeţi că găina, mai ales dacă aţi citit zilele trecute ce am scris despre carnea de pui. Însă lucrurile nu stau aşa. Iată care sunt pericolele la care ne expun ouăle...

Comentarii -

CurcanE la modă să mănânci carne de curcan. Cică e mai curat şi mai sănătos, are mai puţin colesterol... şi e ceva mai scump. Mai mult de un sfert din curcanii pe care îi cumpărăm de la supermarket au Listeria, Campylobacter şi Clostridium, dacă nu toate la un loc...

Comentarii -

Carne tocatăVă plac mititeii? Ei bine, până şi aceştia vă pot face oricând viaţa un iad!... Nu vă lăsaţi încântaţi de gama largă de produse din carne tocată pe care o oferă supermarketurile! Raioanele de profil vin cu amestecuri din cele mai diverse, de la carne de porc, vită şi oaie, până la pui şi curcan.

Comentarii -

PuiCunoaşteţi foarte bine etichetele şi desenele de avertizare de pe pachetele de ţigări. Uitaţi acum de ele! Autorităţile sanitar-veterinare ar trebui să pună astfel de etichete pe... pui. Da, aţi citit bine. Pe puii pe care îi cumpărăm de la supermarket. Congelaţi sau proaspeţi.

Comentarii -

Imbălnăvire cu hrană contaminatăSpecialiştii spun că de-a lungul fiecărui an fiecare dintre noi se îmbolnăveşte măcar o dată din pricina unor viruşi, bacterii sau toxine prezente în hrana noastră. Cei mai mulţi dintre noi nu vor avea habar ce i-a lovit, însă se vor confrunta cu simptome binecunoscute...

Comentarii -

Ardei graşiVitamina B6 este utilă pentru o gama largă de activităţi ale sistemului nervos. Aceasta ajută la defalcarea corectă a zaharurilor şi amidonului. De asemenea, ajută la prevenirea acumulării de homocisteină în sânge. Ardeiul gras şi spanacul sunt bogate în vitamina B6.

Comentarii -

Ciuperci Vitamina B5 îmbunătăţeşte capacitatea organismului de a răspunde la stres, prin sprijinirea glandelor suprarenale. Vitamina B5 obţinută din alimente ajută la conversia carbohidraţilor şi a grăsimilor în energie.

Comentarii -

Ciuperci criminiVitamina B3 ajută la scăderea valorilor colesterolului. Aceasta este utilă şi pentru stabilizarea nivelul de zahăr din sânge. Vitamina B3 susţine procesele genetice în celulele organismului şi ajută la procesarea grăsimilor din corp.

Comentarii -

Vitamina B2Vitamina B2 ajută la transformarea grăsimilor, carbohidraţilor şi proteinelor în energie. Aceasta este necesară, de pildă, pentru vindecarea pielii ori menţinerea sănătoasă a acesteia. Vitamina B2 ajută organismul la echilibrarea acidităţii.

Comentarii -

Floarea soareluiVitamina B1 este esenţială pentru producerea de energie, funcţionarea creierului şi realizarea digestiei. Ajută organismul să utilizeze proteinele. Vitamina B1 este parte din familia vitaminelor B şi are un rol vital în deficienţele nutriţionale numite “beri-beri”.

Comentarii -

Vitamina AVitamina A a fost identificată în 1913 şi este un compus cunoscut şi sub numele de retinol. Vitamina A este esenţială pentru reproducere, pentru menţinerea şi reîntinerirea ţesuturilor epiteliale din piele (derma şi epiderma), din plămâni, tractul gastro-intestinal, uter şi altele.

Comentarii -

FructeVitaminele sunt importante pentru buna funcţionare a organismului uman şi sănătate. Folosirea cu măsură a vitaminelor poate ajuta la prevenirea apariţiei unor boli. Suplimentele de vitamine sunt recomandate, dar numai în urma discutării cu un medic.

Comentarii -

 

Ce este piramida alimentară?

Piramida alimentară se referă la clasificarea alimentelor în funcţie de proporţia ideală a fiecărui aliment în dieta zilnică. Sunt mai multe variante ale piramidei alimentare. Iniţial aceasta a fost dată publicităţii în 1992 de către Departamentul de Agricultură al Statelor Unite . În 1998 cercetători din Bruxelles au propus o altă variantă a piramidei, pentru ca în 2002 de la Harvard să se promoveze o altă versiune. Finalmente, anul trecut, în 2008, aceiaşi cercetători de la Harvard au schimbat structura piramidei alimentare, în lumina noilor informaţii legate de alimentaţie, rezultate din cercetările întreprinse în ultimii ani.

 

 

Piramida alimentara
Piramida alimentară

 

Imaginea de mai sus trebuie înţeleasă numai ca un ghid general asupra alimentaţiei. Organismul omenesc este deosebit de complex, iar o dietă potrivită este una care este specifică fiecărui individ. În plus, în stabilirea unei diete trebuie să se ţină cont de starea de sănătate a fiecăruia. Deşi pur orientativă, citită cu atenţie, piramida alimentară oferă informaţii extrem de utile referitoare la alimentele pe care ar trebui să le consumăm zilnic şi mai ales la proporţiile în care acestea ar trebui să fie conţinute în cantitatea de hrană a unei zile.

Universitatea Harvard a emis 6 sfaturi pentru o dietă sănătoasă, pe care le redăm în continuare:

1. Faceţi zilnic exerciţii fizice. O dietă sănătoasă se bazează pe efort fizic zilnic care să ardă din caloriile asimilate şi să menţină/reducă greutatea corporală.
2. Fiţi atenţi la calitatea alimentelor, iar nu la cantitatea acestora. Piramida alimentară nu menţionează numărul de grame din fiecare aliment pe care ar trebui să-l consumăm zilnic, ci prescrie o reţetă generală a ceea ce ar trebui să mâncăm zilnic.
3. Bazaţi-vă alimentaţia pe legume şi fructe. O dietă bazată pe fructe, legume, cereale integrale şi seminţe este una de urmat cu toată încrederea.
4. Nu luaţi de bun modelul american. Carnea roşie, cerealele rafinate, cartofii, băuturile cu mult zahăr nu sunt dintre cele mai bune alimente pentru organism.
5. Luaţi multivitamine şi un supliment de vitamina D.
6. Nu consumaţi alcool.

 


Articol prelucrat de pe un material publicat de Prodieta, cu acordul editorului.

Comentarii -