BroascăAmfibienii reprezintă o clasă de vertebrate apărută în devonian, adică acum aproximativ 350-400 milioane de ani  şi adaptată să trăiască atât în mediul acvatic, cât şi în cel terestru. Se împart în două clase: caudatele (amfibienii cu coadă) şi ecaudatele (fără coadă).

 

Peştii cartilaginoşi şi peştii osoşi (13)

În ciuda faptului că amfibienii pot să se deplaseze în mediul terestru şi sunt dotaţi cu plămâni, ei sunt nevoiţi să trăiască în medii umede datorită pielii lor. Pielea amfibienilor este subţire şi trebuie menţinută permanent umedă, deoarece amfibienii o folosesc ca organ suplimentar de respiraţie. Din cauza acestui fapt trebuie să trăiască în apropierea apelor; dacă s-ar îndepărta foarte mult, ar muri din cauza deshidratării. În pielea amfibienilor sunt prezente numeroase glande care secretă un mucus. Inima amfibienilor este tricamerală (cu trei camere), spre deosebire de inima peştilor care este bicamerală. Cele trei camere ale inimii sunt două atrii şi un ventricul. Plămânii sunt saciformi, adică au forma unui sac cu pereţii netezi, având o suprafaţă mică de respiraţie, fiind necesară şi respiraţia prin piele. Reproducerea amfibienilor este sexuată, cu fecundaţie externă, din ouă ieşind mormolocii.

Amfibienii se împart în două ordine: caudate (amfibienii cu coadă), din care fac parte tritonii şi salamandrele şi ecaudate (amfibienii fără coadă), din care fac parte broaştele.


Ecaudatele

În ciuda faptului că ecaudatele seamănă mai mult cu nişte şopârle, care sunt reptile, ecaudatele sunt amfibieni, fiind rude mai apropiate cu broaştele decât cu şopârlele. Trăiesc în mediul acvatic, pe care nu îl părăsesc.

Salamandra este un exemplu de ecaudat. Există numeroase specii de salamandre, diferenţiindu-se între ele prin colorit, dimensiuni şi aspect exterior. Salamandra europeană prezentă în poză de mai sus are pielea otrăvitoare, combinaţia de culori  galben şi negru avertizând prădători asupra acestui fapt. În evul mediu există credinţa că aceasta salamandră se naşte din foc.

 

 

Salamandra



Salamandra uriaşă, care trăieşte în Extremul Orient, atinge dimensiuni impresionante, fiind considerată o delicatesă în bucătăria japoneză.


Caudatele


Ordinul caudatelor este reprezentat de broaşte. Acestea prezintă fenomenul metamorfozei, de-a lungul vieţii prezentând mai multe forme. După ieşirea din ou, broaştele trăiesc sub formă de mormoloci, care nu pot părăsi mediul acvatic. Broaştele diferă prin colorit, mediu de viaţă şi dimensiuni. Unele broaşte preferă lacurile, altele bălţile de diferite dimensiuni, unele trăind chiar pe pajiştile şi pădurile umede. Unele broaşte, datorită dimensiunilor lor, constituie importante surse de hrană pentru populaţiile locale.

Reptilele (15)

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.