15 dovezi ale evolutiei speciilorSelecţia naturală favorizează trăsăturile ce îmbunătăţesc capacitatea de a supravieţui şi a procrea. În timp, este de aşteptat ca o asemenea selecţie să înlăture variaţia genetică prin fixarea variantelor genetice avantajoase în dauna celor mai puţin avantajoase sau nocive.

 

 

 

15 dovezi ale evoluţiei speciilor (9)

 

Dar în realitate populaţiile naturale prezintă de multe ori mari cantităţi de variaţii genetice. Deci, cum sunt ele păstrate?

 

Supravieţuirea selectivă la peştii Guppy sălbatici


Un exemplu este polimorfismul genetic observat în modelele de colorit la masculii guppy (Poecilia reticulata; guppy este un peşte mic peşte de acvariu cu coloraţie bogată şi variată, originar din America de Sud - n.tr.). Aşa cum a fost raportat în 2006, Kimberly Hughes şi colegii săi de la Universitatea Urbana din Illinois au manipulat frecvenţa masculilor cu diferite modele de colorit în cadrul a trei populaţii sălbatice de guppy din Trinidad. Ei au arătat că variantele rare au o rată de supravieţuire mult mai mare decât majoritatea celor comune. În esenţă, variantele rare sunt mai favorizate decât cele comune, fiind selectate în dauna celor din urmă.


Peste Guppy
Peşte din specia Poecilia reticulata.

Această supravieţuire ce depinde de frecvenţă, în care selecţia favorizează tipurile rare, a fost implicată în menţinerea polimorfismului molecular, morfologic şi a celui legat de sănătate la oameni şi alte mamifere.

Bibliografie:
Olendorf R. et al., Nature 441, 633-636 (2006)

Resurse suplimentare:
Foerster K. et al., Nature 447, 1107-1110 (2007)

Situri web ale autorilor:
Kimberly Hughes: http://www.bio.fsu.edu/faculty-hughes.php
Anne Houde: http://www.lakeforest.edu/academics/faculty/houde
David Reznick: http://www.biology.ucr.edu/people/faculty/Reznick.html

15 dovezi ale evoluţiei speciilor (11)


 

Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului "15 evolutionary gems" pus la dispoziţie online de prestigioasa revistă Nature celor care doresc să evidenţieze soliditatea teoriei evoluţiei prin selecţie naturală.
Traducător: Diana Basaca.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.