AvocadoAcesta nu este un fruct atrăgător. Aspectul său seamănă cu pielea de pe spatele unui aligator. De fapt, uneori este numit „para aligatorului”. Şi a fost evitat de către unii oameni din cauza conţinutului său ridicat de grăsimi. Într-adevăr, avocado este bogat în lipide.

 

 

Un singur fruct poate conţine până la 30 de grame de grăsime, mai mult decât orice alt fruct. Dar există un mare semn de întrebare. Nu toată grăsimea este creată în acelaşi fel. Acidul oleic, grăsimea care se găseşte în avocado, este un acid gras mono-nesaturat, care este în realitate corelat cu un risc redus de a suferi de o boală cardiovasculară. Acelaşi acid gras se găseşte, de asemenea, în măsline şi unele studii provocatoare au arătat că poate modifica expresia anumitor gene asociate cu forme agresive ale cancerului de sân. S-a demonstrat chiar, că extractele de avocado inhibă creşterea celulară în cancerul de prostată, însă numai în laborator. Cei mai buni candidaţi pentru acest efect sunt carotenoidele, o varietate de antioxidanţi solubili în grăsime, care se găsesc în avocado.

Luteina, în special, a fost cercetată deoarece avocado are conţinutul cel mai mare de luteină dintre toate fructele. Dar, în cadrul unui studiu de laborator, luteina singură nu a reuşit să distrugă celulele canceroase. Se pare că întregul amestec de compuşi care se regăsesc în avocado este necesar pentru a obţine acest efect, inclusiv conţinutul de lipide.

Într-adevăr, conţinutul de lipide ar putea fi hotărâtor pentru beneficiile aduse sănătăţii. Carotenoizii sunt liposolubili şi în absenţa lipidelor absorbția lor în sânge  se realizează cu dificultate. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că  plasarea avocado în rândul legumelor care au un conţinut ridicat de carotenoide poate spori biodisponibilitatea acestor substanţe nutritive. Cercetătorii de la Ohio State University au analizat această posibilitate. Voluntarii au fost hrăniţi cu salate care conţineau legume bogate în luteină, beta - caroten şi licopen, cu şi fără avocado. Apoi au măsurat nivelul de carotenoide din sângele voluntarilor. Rezultatele au fost clare. Adăugarea de avocado a determinat creşterea absorbţiei în unele cazuri, cu până la de cincisprezece ori.

Sosurile pentru salate, care, desigur, conţin, de asemenea, grăsimi, ar avea probabil un efect similar, dar, în general, ele conţin tipuri de lipide mult mai puţin dorite. Mai mult, fructele de avocado sunt, de asemenea, o sursă bună de potasiu. Un aport adecvat de potasiu reduce riscul de hipertensiune arterială şi de accident vascular cerebral. Acestea sunt, de asemenea, bogate în fibre alimentare, precum şi în acid folic, a cărui aport a fost corelat cu un risc redus de apariţie a bolilor cardio-vasculare. şi apoi există beta-sitosterolul, substanţa care a devenit faimoasă pentru capacitatea sa de a scădea nivelul de colesterol, un aspect care a fost constatat atunci când acesta a fost adăugat în anumite margarine printre care se numără şi ʺBenacolʺ. Ei bine, fructele de avocado sunt o sursă excelentă de beta - sitosterol. Un studiu australian a relatat o scădere a colesterolului din sânge la persoanele care consumă un avocado pe zi, timp de o lună.

Există un dezavantaj al consumului fructelor de avocado? Unul mic. Oamenii care au probleme cu greutatea, trebuie să îşi amintească că, în ciuda beneficiilor pentru sănătate pe care le conferă acest fruct, o ceaşcă conţine aproximativ 235 de calorii. Există, de asemenea, o mică problemă în ceea ce priveşte alergiile. Persoanele care sunt alergice la latex, sunt adesea alergice şi la fructele de avocado. Şi o ultimă menţiune: numele de "avocado" provine de la cuvântul Aztec "ahuacatl" care înseamnă testicul. Se presupune că fructele de avocado, ar avea de asemenea, un efect afrodisiac. Le voi adăuga şi în salata mea.



Traducere de Ecaterina Pavel după avocados-and-health cu acordul editorului

Scris de: Joe Schwarcz
Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.