Cură de detoxifiereDietele pentru detoxifiere sunt la modă, acum mai mult ca niciodată. Dar reuşesc ele oare să aducă vreunul dintre beneficiile scontate? Mai nou aproape toată lumea are câte un prieten care se „detoxifică”. Dar are vreun sens cura de detoxifiere?

 

 

 

Cura de detoxifiere presupune diminuarea severă a consumului de hrană pentru o anumită perioadă de timp, de obicei cam cinci zile, mâncarea fiind deseori înlocuită cu o băutură obţinută din fructe. Partizanii detoxifierii consideră că metoda implică o serie de beneficii pentru sănătate; cu toate acestea se pare că medicii nu prescriu niciodată această dietă. De fapt există două şcoli de gândire: una include promotorii medicinii alternative, nutriţioniştii, naturopaţii, chiropractorii şi alţi furnizori de produse naturiste care vând băuturi detoxifiante sau cărţi, iar cealaltă medicii şi dieteticienii care nu vorbesc niciodată despre detoxifiere. Din nefericire noi toţi ceilalţi, care trebuie să luăm decizii pe baza a ceea ce auzim, ne aflăm exact la mijloc.

Ce ar trebui să credem despre detoxifiere?

Teoriile conspiraţiei din jurul marilor companii farmaceutice ocupă şi ele un loc în chestiunea detoxifierii. Unii adepţi ai detoxifierii sunt de părere că medicii nu prescriu această metodă, întrucât nu există un medicament care să se poată vinde. Ceea ce este o idee în mod clar absurdă: medicii oferă pacienţilor sfaturi generale de sănătate pe care aceştia nu dau doi bani; în plus din vânzarea produselor aşa-zis detoxifiante se obţin profituri uriaşe. În 2011 Businessweek anunţa că cifra de afaceri a Marketdata Enterprises pentru băuturile detoxifiante se ridica la 60 de miliarde de dolari.

Diferenţa dintre un nutriţionist şi un dietetician este un importantă. În cele mai multe ţări un dietetician deţine o diplomă, el fiind un profesionist calificat, în timp ce nutriţioniştii nu sunt supuşi niciun fel de reglementări sau cerinţe privind specializarea; ei sunt persoane absolut obişnuite care decid să poarte acest titlu. În general dieteticienii pratică medicina ştiinţifică, iar nutriţioniştii fac parte din comunitatea medicinii alternative.

Ce tip de persoană trebuie să fii ca să renunţi la o alimentaţie sănătoasă în favoarea unei băuturi scumpe din fructe, fără recomandarea unui medic specialist? Conform BluePrint, compania care vinde una dintre cele mai scumpe şi exclusiviste băuturi detoxifiante, marea majoritate a clienţilor săi rprezintă femei tinere, sănătoase, cu studii. Dar BluePrint, la fel ca şi alte companii de acest gen, nu poate specifica beneficiile aduse de produsele sale şi de aceea foloseşte numai termeni medicali vagi precum „elimină impurităţile” sau „reechilibrează”. Analizând numeroase pagini de Internet care promovează medicina alternativă şi detoxifierea am încercat să scot la lumină eventualele avantaje specifice în favoarea acestei metode şi am descoperit mai multe puncte comune.

Să vedem care ar fi principalele avantaje ale detoxifierii.


1.    Pierderea în greutate


Detoxifierea este la urma urmei un fel de post şi de aceea are drept rezultat scăderea în greutate. Indiferent ce faci - nu mănânci nimic, ci bei doar apă ori reduci numărul de calorii la mai puţin decât are nevoie corpul - organismul va apela la rezervele sale de energie. În principiu o alimentaţie sănătoasă presupune cca. 2.500 de calorii zilnic, iar dacă această valoare scade cu până la 80% şi hrana este înlocuită cu o jumătate de litru de suc din fructe bogat în zahăr deficitul de calorii va fi considerabil. Un deficit care va obliga corpul să-şi procure nutrienţii din rezervele sale de proteine – muşchii – alături de cele de grăsime. Ceea ce se pierde în acest proces va fi masă musculară, iar nu grăsime.

O metodă mult mai sănătoasă (şi mai prudentă) de a pierde în greutate şi care are şanse mai mari de izbândă pe termen lung include mişcarea fizică regulată şi reducerea consumului de hrană până la o valoare mai mică sau egală cu rata metabolică de bază – cerinţa energetică de bază a organismului - plus perseverenţă.


2.    Eliminarea toxinelor

Teza fundamentală a detoxifierii susţine că organismul este „sufocat” de toxine şi că dietele speciale detoxifiante pot soluţiona această problemă. Grăitor este însă faptul că aproape niciuna din companiile ce promovează detoxifierea nu denumeşte aceste aşa-zise „toxine” – pentru că dacă ar face acest lucru chestiunea s-ar rezolva banal printr-o simplă analiză a sângelui înainte şi după dietă.

Anumiţi promotori menţionează totuşi substanţe specifice precum plumb, mercur, azbest etc. Foarte puţini sunt însă oamenii care au concentraţii periculoase din aceste substanţe; iar aceştia suferă de o boală gravă pentru care există tratament. Postul nu intră în niciun caz în categoria tratamentelor adecvate. Din punct de vedere biochimic nu există niciun motiv rezonabil pentru care dieta ar avea efect asupra concentraţiei de metale grele, în ciuda afirmaţiilor nefondate făcute de cei care vând aceste produse.

Promotorii detoxifierii susţin foarte des că alimentaţia modernă conţine toxine şi vorbesc într-o notă retorică despre alimente „procesate”, „chimicale”, culturi „biotech” şi aşa mai departe. Un post va goli cu siguranţă tractul digestiv, indiferent dacă se bea numai apă, în special un suc din fructe care costă 100 de dolari/zi sau nu se bea nimic. Dar ceea ce s-a mâncat este deja metabolizat şi nu mai are cum să fie afectat.

Dacă mi-e permis să întreb: oare cum reuşim noi toţi să supravieţuim când numărul celor care apelează la această metodă în ţările dezvoltate este atât de mic, iar moda a apărut numai în ultimii ani? Explicaţia: corpul uman are o metodă de detoxifiere proprie şi experimentată 100%. În termeni medicali ea se numeşte urină şi fecale. Procesele care duc la formarea urinei şi a fecalelor precum şi a expulzării lor din corp funcţionează independent de orice tip de băutură detoxifiantă. Consumul de băuturi detoxifiante nu duce la crearea de noi metode de detoxifiere, motiv pentru care folosirea lor în acest scop reprezintă o decizie luată fără informare în prealabil.

Mai mult, postul sărăceşte rezervele de glutation ale ficatului, unul dintre antioxidanţii cei mai importanţi în detoxifierea sângelui. Epuizarea rezervelor de glutation duce la diminuarea funcţiei ficatului ceea ce are drept rezultat acumularea deşeurilor în organism, adică exact opusul a ceea ce afirmă promotorii detoxifierii.


3.    Întărirea sistemului imunitar

Conform acestei teze sistemul imunitar este slăbit de o dietă normală şi întărit prin oprirea alimentării; la care se adaugă faptul că băuturile detoxifiante includ nutrienţi speciali ce „susţin” sistemul imunitar. Această aserţiune este complet eronată. Întregul sistem imunitar, ce este incredibil de complex şi de vast, nu include decât o singură componentă ce poate fi întărită şi care poartă numele de sistem imun adaptativ: variate tipuri de celule T şi B a căror producţie este declanşată de răspunsul organismului la un patogen. În urma unei răceli sistemul imunitar produce noi celule killer adaptate la proteinele de suprafaţă ale patogenului specific. Dar aceste celule nu pot fi create dacă se bea un suc special; ele pot fi produse numai prin lupta organismului cu boala.

Pentru că ştiu acest lucru partizanii detoxifierii susţin că sistemul imunitar este compromis din cauza alimentaţiei obişnuite, folosind din nou cuvinte grave precum hrană „procesată”, „chimicale” şi culturi „biotech” ceea ce presupune că organismele noastre sunt contaminate. Sună plauzibil. Oamenii mănâncă într-adevăr în exces, tuturor ne place hrana preparată, multe persoane sunt obeze. Au dus însă toate acestea la compromiterea sistemului imunitar?

Nu. Din contră. Persoanele supraponderale au în general inflamaţii, ceea ce reprezintă un răspuns imun. O răceală determină producerea de simptome în mod natural. Contactul cu substanţele iritante duce la urticarie, mâncărime sau astm, toate acestea fiind răspunsuri imune. Practic fiecare organism uman produce un răspuns imun chiar în acest moment. Afirmaţia cum că lumea modernă a compromis sistemul imunitar poate fi verificată prin măsurători şi este cu certitudine una falsă.


4.    Vindecă o serie de boli

Se mai spune şi că alimentaţia normală ar sta la baza unui număr foarte mare de boli şi că înlocuirea acesteia cu sucuri scumpe timp de câteva zile este exact ceea ce trebuie pentru a vindeca boala.

În paginile web am găsit un număr uluitor de mare de boli revendicate de dietele detoxifiante. Iată o listă parţială: niveluri anormale de zahăr, acnee, dependenţe, îmbătrânire, alergii, anxietate, halenă, balonare, cancer, leziuni celulare, contaminare cu substanţe chimice, depresie, diabet, oboseală, dureri de cap, contaminare cu metale grele, disfuncţii hormonale, indigestie, tulburări de atenţie, boli ale ficatului, pietre la ficat, pierderi de memorie, obezitate, boli ale tiroidei şi aşa mai departe. Şi bineînţeles maxima „Stilul modern de viaţă a făcut ravagii printre organele noastre”. Imaginaţi-vă toate aceste boli tratate cu acelaşi produs minune detoxifiant.

Dacă nu luăm în calcul o teorie a conspiraţiei conform căreia toate instituţiile medicale, medicii şi studenţii din întreaga lume sunt plătiţi ca să ascundă această metodă miraculoasă, nu se poate să nu ne întrebăm de ce medicii nu tratează niciuna dintre bolile amintite mai sus cu diete detoxifiante. Răspuns: pentru că nu funcţionează. Chiar dacă ne-ar place să existe soluţii simple şi miraculoase la probleme complicate, foarte rar se întâmplă aşa. Primul semnal de avertizare este faptul că promotorii detoxifierii vorbesc despre un singur produs miraculos ce tratează cu succes atât de multe boli. Al doilea semnal de avertizare: produsul oferit este unul scump şi exclusivist, vândut persoanelor ce şi-l pot permite. Indiciile de avertizare nu sunt dovezi în sine, dar ar trebui să ne dea de gândit.


5.    Creşterea nivelului de energie

De fapt este chiar invers. Diminuarea severă a caloriilor duce la încetinirea dramatică a metabolismului, căci organismul încearcă să-şi conserve resursele sale biochimice limitate. Printre rezultatele cele mai vizibile ale unui post se numără letargia, starea de slăbiciune, ba chiar şi leşinul, aşa cum oricine a încercat un post a experimentat pe propria piele. Atunci când în sânge nu mai ajung nutrienţi de la sistemul digestiv organismul este nevoit să descompună depozitele sale de grăsimi, folosind un proces mult mai puţin eficient denumit glicoliză.

Majoritatea băuturilor detoxifiante încearcă să combată această letargie inevitabilă prin faptul că sunt alcătuite aproape exclusiv din zahăr, nutrientul de bază din fructe. Acest lucru oferă temporar organismului un plus de energie, dar zahărul este metabolizat foarte rapid, iar pentru că în cele câteva sute de calorii conţinute de preţiosul suc nu prea există alţi nutrienţi corpul este rapid vlăguit.


6.    Creşterea activităţii creierului


Din nou, totul este exact pe dos. Creierul funcţionează pe bază de glucide. Dacă aportul caloric este redus cu 80% sau chiar mai mult înseamnă că organismul nu mai primeşte „carburant”. Ficatul are rezerve de glicogen ce pot alimenta creierul cu glucoză timp de 6 – 12 ore. De aceea la jumătatea primei zile de detoxifiere rezerva este deja consumată, iar corpul începe să folosească propriile sale ţesuturi pentru a obţine glucoză şi a menţine creierul în funcţiune. Creierul diminuează funcţiile neesenţiale, iar rezultatul primei zile de post este diminuarea atenţiei şi a capacităţii de reacţie. Postul nu este bun pentru creier.


7.    Este o metodă ieftină


Afirmaţiile promotorilor produselor de medicină alternativă, printre care şi cele de detoxifiere, mă lasă întotdeauna perplex, căci aceştia susţin că produsele lor reprezintă o lovitură pentru lăcomia companiilor farmaceutice. Dar dacă ştim că numai sectorul detoxifiere este o industrie ce valorează 60 de miliarde de dolari, vă puteţi imagina cam care ar fi valoarea întregului sector al medicinii alternative. La fiecare achiziţionare a unui produs detoxifiant clientul îmbogăţeşte o cultură corporatistă deja foarte bogată; şi niciun fel de strategie de marketing pentru un produs 100% natural, organic ori pur, chiar dacă se bucură de aprobarea unei celebrităţi, nu poate modifica acest fapt. 

Conform unei alte strategii de marketing se vor face economii băneşti dacă nu se cumpără mâncare câteva zile. Acest lucru poate fi adevărat, dar produsele de detoxifiere nu sunt ieftine; preţul acestora este egal sau chiar depăşeşte costul zilnic necesar pentru o alimentaţie sănătoasă cu hrană gătită la domiciliu.

Concluzii

Cu siguranţă alimentaţia noastră a tuturor ar putea suporta îmbunătăţiri. Dar acest lucru presupune un angajament conştient şi permanent. Persoanele indolente, foarte ocupate sau care se ascund în spatele altor scuze încearcă să scape de responsabilitatea acestei sarcini dificile cumpărând un produs miraculos după care se reîntorc la viaţa lor obişnuită. Dietele detoxifiante nu funcţionează. În cazul cel mai bun ele nu reuşesc decât să transfere banii din buzunarul dvs. în buzunarul agenţilor de publicitate, iar în cazul cel mai rău pot face rău întregului organism.

Detoxifierea este o soluţie inventată. Ea nu poate înlocui alimentaţia sănătoasă şi mişcarea. Este un furtişag conceput pentru profit şi pus în scenă de cei care îşi imaginează că pot obţine bani uşor „învelind” promisiunile lor într-o retorică pozitivă ce sună bine. Strategiile abile de marketing şi preţurile neverosimil de mari ar trebui să fie întotdeauna privite cu scepticism.

Traducere de Brânduşa Băcilă după Cleansing Diets: Why or Why Not? cu acordul editorului

Scris de: Brian Dunning
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.