EcstasyCe este ecstasy-ul (MDMA-ul)? Dicţionarul american Heritage defineşte termenul „extaz” ca reprezentând o „plăcere sau bucurie intensă”. În ciuda numelui său energic, ecstasy este un drog ilegal care poate deteriora celulele nervoase din creier.

 

 

 

 

Ecstasy, cunoscut, de asemenea, şi sub numele de metilendioximetamfetamină sau prescurtat „MDMA”, este un stimulant ce se aseamănă cu alte două droguri: mescalina şi amfetamina. Alte nume pentru MDMA sunt „Adam”, „XTC”, „Porumbei” sau, simplu, „E”.

MDMA a fost prima dată sintetizat şi patentat în 1914 de către o companie de medicamente numită Merck. Oamenii de ştiinţă au considerat că acest medicament ar putea fi folosit ca un inhibitor al apetitului. În anii 1970, MDMA a fost folosit în psihoterapia pacienţilor deoarece îi ajuta să fie mai comunicativi şi să vorbească despre sentimentele lor. Această practică a fost oprită în 1986 când studiile pe animale au arătat că ecstasy cauza leziuni ale creierului.

Efectele MDMA-ului asupra comportamentului

O parte dintre consumatori spun că folosesc ecstasy deoarece le micşorează inhibiţiile şi îi relaxează. De asemenea, se spune despre MDMA că măreşte atenţia şi sentimentele de plăcere şi oferă oamenilor energie. Cu toate acestea, unele persoane raportează reacţii adverse după administrarea de MDMA, cum ar fi: dureri de cap, frisoane, spasme ale ochilor, încleştare a maxilarului, vedere înceţoşată şi greaţă. Unele doze de MDMA pot provoca deshidratare, hipertermie şi convulsii. Efectele MDMA-ului i-au trimis pe unii oameni la camera de urgenţă (a se vedea graficul de mai jos).

 

Spre deosebire de drogul LSD, MDMA, în doze mici, nu provoacă halucinaţii. Ecstasy a câştigat atenţia naţională după ce a fost ales drept drogul petrecerilor din cluburi, numit „raves”. Într-un sondaj realizat în 2005, 3.0% dintre elevii de clasa a 12-a, 2.6% dintre elevii de clasa a 10-a şi 1,7% dintre elevii de clasa a 8-a au spus că au folosit MDMA cel puţin o dată în anul respectiv (a se ţine cont de faptul că sondajul nu a fost realizat în România).

Efectele MDMA-ului asupra creierului

MDMA pare a avea mai multe efecte asupra creierului. MDMA poate:
•    determina eliberarea neurotransmiţătorului numit serotonină.
•    bloca recaptarea de serotonină de către terminalul sinaptic ce îl eliberează.
•    epuiza cantitatea de serotonină din creier.


Sinapsă normală:





Efectele MDMA-ului:




Datele sugerează că MDMA poate fi toxic pentru creier. Dr. George Ricaurte, un profesor asociat de neurologie de la Universitatea Johns Hopkins, a analizat scanări ale creierului unor oameni care au folosit ecstasy. Studiul a inclus oameni care au folosit o medie de 200 doze de ecstasy într-o perioadă de 5 ani. Deşi comportamentul acestor oameni părea normal, scanările au arătat că drogul le-a deteriorat creierul. De fapt, cei care au folosit drogul mai des aveau mai multe leziuni faţă de cei care au utilizat drogul mai puţin frecvent. Mai mult decât atât, în comparaţie cu neconsumatorii de droguri, persoanele care au folosit ecstasy au obţinut rezultate mai slabe la testele de memorie.

Mai concret, drogul a deteriorat celulele care eliberează neurotransmiţătorul numit serotonină. Folosind o tehnică de imagistică numită tomografie cu emisie de pozitroni (PET- positron emission tomography), Ricaurte a observat la consumatorii de ecstasy o reducere cu 20-60% a celulelor sănătoase care eliberau serotonină. Deteriorarea acestor celule ar putea afecta capacitatea unei persoane de a-şi aminti şi de a învăţa.

În acest moment, oamenii de ştiinţă nu ştiu dacă acest prejudiciu este permanent sau dacă acele celule deteriorate se vor înlocui. De asemenea, nu se ştie dacă această pierdere de celule afectează comportamentul sau abilitatea de a gândi. Ricaurte conduce şi alte studii pentru a evalua efectul ecstasy-ului asupra stării de spirit, memoriei, cogniţiei şi asupra altor comportamente cum ar fi mâncatul sau dormitul. În 2003, cercetătorii germani au folosit scanări PET pentru a studia creierul consumatorilor de ecstasy, precum şi creierul foştilor consumatori. Acest studiu a demonstrat că utilizatorii de ecstasy au niveluri mai scăzute ale activităţii serotoninei în anumite zone din creier. Cu toate acestea, consumatorii de ecstasy care au oprit folosirea acestui drog cu 20 de săptămâni înainte de studiu, au arătat o oarecare recuperare a funcţiei serotoninei.

Informaţiile obţinute de la scanările cerebrale sunt importante, dar este dificil să controlezi diferitele variabile atunci când se utilizează subiecţi umani. Poate că unii dintre elevi nu au raportat cu precizie consumul de droguri. Poate că nu-şi amintesc de câte ori au folosit ecstasy. Pentru a putea controla cu mai mare precizie variabilele dintr-un studiu, Ricaurte se foloseşte de  experimentele pe animale.

Într-un articol publicat în The Journal of Neuroscience: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10366642?dopt=Abstract (15 iunie 1999), Ricaurte a comparat datele obţinute de la câteva maimuţe cărora li s-au dat de două ori pe zi, timp de 4 zile, ecstasy dizolvat într-un lichid cu datele obţinute de la alte maimuţe, care au primit lichid FĂRĂ ecstasy.

Studiul a arătat că maimuţele care au primit ecstasy au suferit de leziuni ale celulelor nervoase ce conţin serotonină. Aceste leziuni erau vizibile chiar şi 7 ani mai târziu! Zonele care au fost afectate în mod deosebit au fost lobul frontal al cortexului cerebral (o zonă situată în partea din faţă a creierului, folosită în gândire) şi hipocampul (o zonă din interiorul creierului, care ajută memoria). Deşi leziunea încă a fost observată 7 ani mai târziu, aceasta era mult mai puţin severă decât atunci când a fost observată la 2 săptămâni după consumul de droguri. Acest lucru sugerează că au avut loc unele regenerări, dar departe de a fi complete.

Efectele MDMA-ului asupra neuronilor ce conţin serotonină din creierul de maimuţă

 

 



Imagini de la National Institute on Drug Abuse



Acum, cercetătorii trebuie să vadă ce înseamnă pentru oameni aceste rezultate obţinute la maimuţe. Deşi detaliile lipsesc, în acest moment, dovezile indică pierderi de memorie şi pierderi ale capacităţii cognitive în rândul utilizatorilor de ecstasy.

Ştiaţi că...?

În 2002, Dr. Ricaute a publicat o lucrare care a arătat efectele neurotoxice ale MDMA-ului asupra neuronilor care folosesc neurotransmiţătorul numit dopamină. Oricum, el a trebuit să-şi retragă această lucrare după ce a descoperit că drogul ce l-a administrat maimuţelor şi babuinilor a fost metamfetamina, nu ecstasy.



Pentru mai multe informaţii despre MDMA puteţi citi:
Schenk, S., MDMA (ecstasy) abuse as an example of dopamine neuroplasticity, Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 35:1203-1218, 2011
Hatzidimitriou, G., McCann, U.D. and Ricaurte, G.A. Altered serotonin innervation patterns in the forebrain of monkeys treated with (+/-)3,4-methylenedioxymethamphetamine seven years previously: factors influencing abnormal recovery. J. Neurosci., 19:5096-107, 1999.
Hatzidimitriou, G., McCann, U.D. and Ricaurte, G.A. Altered serotonin innervation patterns in the forebrain of monkeys treated with (+/-)3,4-methylenedioxymethamphetamine seven years previously: factors influencing abnormal recovery. J. Neurosci., 19:5096-107, 1999.
www.drugabuse.gov/drugs-abuse/club-drugs
www.drugabuse.gov/publications/drugfacts/mdma-ecstasy
faculty.washington.edu/chudler/mdmah.html

Traducere după mdma de Irina Duceac, cu acordul editorului

Scris de: Neuroscience For Kids
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.