PărPărul... nimic mai banal. Şi totuşi sunt multe lucruri pe care ar trebui să le ştim despre acesta şi care nu sunt în baza de cunoştinţe a oricui. Ştiaţi că părul creşte mai des dacă îl tundeţi mai des? Ori nu este adevărat? Ori că spălatul frecvent duce la "îngrăşarea" rapidă a părului? Ori nu este adevărat? Fac şampoanele ceea ce spun că fac? Citiţi aici...

 

Înainte de a prezenta scurte explicaţii privind modul în care funcţionează părul, iată câteva  adevăruri despre păr, care infirmă tot atâtea mituri:

  • părul nu creşte mai repede dacă îl radeţi frecvent;
  • purtarea pălăriei nu grăbeşte apariţia cheliei;
  • părul nu creşte mai repede noaptea şi nici dacă îl spălaţi des;
  • spălatul frecvent ori vopsirea părului nu distruge foliculul părului ("punga" în care firul de păr se dezvoltă);
  • spălarea frecventă a părului nu duce la "îngrăşarea" mai rapidă a acestuia.

 


 

În stratul inferior al pielii (derma), pe lângă glandele sebacee şi glandele sudoripare mai există ceva: părul. Împânzit pe toată suprafaţa corpului, acesta constă în lungi şiruri de celule moarte pline cu cheratină (proteină care intră în structura părului, epidermei, unghiilor etc, care are şi rolul de a întări stratul exterior al pielii).

 

Păr

 

Fiecare fir de păr se formează într-un folicul - un mic "sac" în care părul este creat de celule ale pielii. Atunci când un nou strat de celule este adăugat la rădăcina firului de păr, acestea mor, iar firul devine un pic mai lung. După cum se poate observa, părul se află în aceeaşi situaţie cu pielea: celulele vii sunt la interior, cele moarte la exterior.

 

Fapt divers: părul stochează toxinele ingerate de dumneavoastră în ultima perioadă, inclusiv drogurile folosite. În cazul în care sunt disponibile fire lungi de păr, se poate face o arheologie a substanţelor folosite de deţinătorul firului de păr cu până la un an în urmă.

 

TIPURI DE PĂR

Deşi avem mai multe fire de păr pe centimetru pătrat decât un cimpanzeu, cele mai multe fire de păr prezente pe corpul nostru sunt greu vizibile. Acest tip de păr, subţire şi care creşte greu se numeşte păr velus.

Părul terminal este acela prezent pe cap, la subsuori, pe piept, sprâncenele, genele, în zona organelor genitale etc. După cum aţi observat, acest tip de păr este mai gros, mai lung şi creşte relativ repede. Părul creşte drept sau ondulat. Se întâmplă ca ca cei care au părul drept să şi-l dorească ondulat şi viceversa (în special se aplică această regulă femeilor). Cine dictează cum va fi părul, ondulat ori nu? Responsabil este foliculul care în care se dezvoltă firul de păr: dacă foliculul este perfect rotund, firul va ieşi drept, dacă foliculul este oval, firul de păr va fi ondulat. Din păcate pentru unii care-şi doresc tipul de păr pe care nu-l au, nu există soluţie pentru schimbare, în afara drumului la  frizerie, unde, cu ajutorul diverselor aparate şi soluţii din arsenalul oricărei frizerii serioase, se poate produce din păr drept păr ondulat şi invers.

Părul nu creşte încontinuu şi un fir de păr nu durează o viaţă. Părul are perioade de creştere şi perioade de stagnare. Din fericire, doar o mică parte a firelor de păr din capul dumneavoastră se află în "hibernare" la un moment dat, aproximativ 90% fiind în creştere. Zilnic pierdeţi aproximativ 50 de fire păr, fără ca acest lucru să semnifice că aţi început să cheliţi; în câteva zile din foliculul din care a căzut un fir "bătrân" se va naşte un nou fir de păr. În medie, un fir de păr din cap are o viaţă e 6 ani. Nu este valabilă aceeaşi cifră pentru gene şi sprâncene. Sprâncenele cresc timp de aproximativ 10 săptămâni după care stagnează restul anului. Genele, în schimb, cresc vreme de 3 luni, după care cad şi sunt înlocuite.

DE CE NI SE FACE PIELEA DE GĂINĂ?

Aţi observat că la frig ori când sunteţi pradă unor emoţii puternice, pielea umană îşi schimbă aspectul, iar părul se ridică pe tot corpul. De ce se întâmplă astfel? Acest fenomen nu este caracteristic doar oamenilor, ci şi altor animale. Explicaţia este una de natură evolutivă: au fost timpuri când o astfel de reacţie a organismului ajuta la păstrarea căldurii în apropierea pielii. Odată cu pierderea pilozităţii excesive, această reacţie a organismului a rămas, dar eficienţa ei este zero.

CARE ESTE ROSTUL PĂRULUI?

Suntem obişnuiţi cu părul nostru. Mulţi dintre noi investim mulţi bani pentru a-l întreţine în forma dorită. Adolescenţii, cu precădere, tind să-şi imprime propria personalitate în modul în care îşi aranjează coafura. De multe ori privind modul în care părul este tăiat putem spune dacă individul aparţine unei anume secte ori unei anume mişcări politice. Dar toate aceste lucruri nu explică de ce pe corpul nostru creşte păr...

Sunt câteva avantaje ale prezenţei părului pe corpul nostru. De exemplu, genele ne feresc adeseori de insecte care s-ar opri în ochii noştri ori de diverse resturi minuscule. Sprâncenele ajută în "deturnarea"  picăturilor de transpiraţie ori ploaie ce altfel ar ajunge tot în ochii noştri. Părul de pe cap, pe de o parte protejează pielea capului de razele puternice ale soarelui, iar pe de alta, în cazul în care este frig afară, reduce pierderea de căldură prin zona capului. Nu în ultimul rând, părul din zona organelor genitale indică faptul că am ajuns la maturitate din punct de vedere sexual şi capabili de reproducere.

CE ŞAMPON FOLOSIM?

Reclamele la şampon sunt  pe cât de fermecătoare, pe atât de înşelătoare de cele mai multe ori. Aflăm că nu ştiu ce şampon minune ne va "hrăni de la rădăcină firul de păr", ni-l va "revitaliza" ori îl va "însănătoşi". Ce? Un şir de celule moarte? Toate vitaminele din lume nu le va readuce la viaţă şi nici nu ne-ar folosi un atare lucru, căci dacă celulele ar reînvia, mersul la frizer ar fi înlocuit cu mersul la chirurg. Mai bine folosiţi diversele produse ce stau la baza şampoanelor (de la urzici la portocale) pentru propria alimentaţie, decât să le irosiţi pe propriul păr.

 

Păr la microscop

 

De ce avem nevoie să spălăm părul? Pentru că sebumul produs de glandele sebacee, care în fapt protejează firul de păr, ungându-l, în timp se acumulează şi dă impresia de păr "gras", iar în plus se amestecă cu bucăţi de piele moartă a scalpului şi particule de praf de pe stradă. Şamponul dizolvă acest amestec, şi lasă părul curat, dar şi uscat şi fragil. Uscăciunea firului de păr este combătută de şampoane prin faptul că unele conţin balsam. Este preferabil, pentru o mai bună rezistenţă a părului, să folosiţi balsam cumpărat separat de  şampon. Balsamul unge firul de păr şi îl protejează. Spălatul zilnic pe cap nu numai că nu este indicat, dar este şi în defavoarea părului dumneavoastră. Dacă puteţi rezista 2 ori 3 zile între două spălături ale părului capului, nu se va întâmpla nimic rău. Pe de altă parte, trebuie menţionat, împotriva opiniei multora, că spălatul frecvent pe cap nu duce la apariţia mai rapidă a părului "gras". Producţia de sebum nu are cum fi influenţată de spălatul părului.

După cum probabil aţi observat, în special dacă aveţi mătreaţă, şi şampoanele anti-mătreaţă, după o vreme, în cele mai multe cazuri, produc mătreaţă. Este indicat, aşadar, să folosiţi mai multe tipuri de şampoane care se potrivesc tipului dumneavoastră de păr şi pe care să le rotiţi în timp.

 

 

Acest articol a fost inspirat de cartea:
Your Body - the missing manual, OReilly, de Matthew Macdonald, 2009

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.