Analize medicaleÎn continuarea seriei dedicate interpretării analizelor medicale, vă prezentăm indicatorii de la litera L. Citiţi despre semnificaţia, valorile normale şi bolile asociate cu valorile anormale ale unor indicatori precum lipidele, lipaza etc.

 

 

 


Interpretarea analizelor medicale (I)

Analize medicale explicate (L)

LDH = lactat dehidrogenaza este o enzimă esenţială în metabolismul celulei. Este întâlnită în aproape toate ţesuturile din organism, iar nivelul enzimei din sânge creşte atunci când se produce o leziune. Se poate doza LDH total sau una dintre cele 5 izoenzime: LDH1 din inimă, hematii, rinichi şi celule germinale, reprezentând 18 – 28%, LDH2 din inimă, hematii, rinichi reprezentând 28 – 38% , LDH3 în plămâni cu o pondere de 20 – 25%, LDH4 în leucocite reprezentând 5 – 16% şi  LDH5 din ficat şi muşchi scheletici, cu o pondere de 5 – 15%. Concentraţia normală de LDH total din sânge este mai mică de 240 U/l. Creşterea valorilor se poate întâlni în infarct de miocard (nivelul ridicat de LDH persistă până la 3 zile), infarct pulmonar, afecţiuni hepatice, traumatisme musculare sau anemie hemolitică, iar nivelul LDH scade în cursul terapiei cu citostatice.

Leptină = este o proteină produsă de adipocit cu rol important în reglarea greutăţii corporale. La nivelul hipotalamusului leptina induce starea de saţietate, deci un nivel crescut de leptină determină reducerea apetitului. Valoarea normală din sânge este de 1 - 16 μg/l. scăderea nivelului seric de leptină este asociat cu stresul, efortul fizic intens şi variaţiile de greutate.

LH = hormon luteinizant. Produs de glanda hipofiză, acest hormon are acţiune diferită la bărbat faţă de femeie. Împreună cu FSH, acest hormon face parte din categoria gonadotropilor. La femeie, LH reglează ciclul menstrual şi producţia de ovule de către ovar. Din acest motiv în organismul femeii concentraţia de LH nu este mereu constantă, ci variază în funcţie de fazele ciclului menstrual. La bărbat, LH stimulează producerea testosteronului de către celulele Leydig testiculare. Nivelul seric normal de LH este 1 – 5 UI/l, la bărbat, iar la femeie 0,5 – 10 UI/l, cu un vărf ovulator de 15 – 95 UI/l.  Creşterea nivelului de LH este întâlnită în insuficienţă gonadală, sindrom Klinefelter sau tumori LH secretante. Scăderea concentraţiei de LH apare în anorexie nervoasă, hipogonadism, cancer ovarian sau testicular.

Lipaza = este o enzimă produsă de pancreas şi eliminată odată cu sucul pancreatic în duoden. Rolul lipazei este de a favoriza digestia grăsimilor. De obicei, este prezentă în cantităţi mici în sânge, dar în momentul unei leziuni pancreatice sau canalul de eliminare este blocat, concentraţia lipazei din sânge creşte. Cantitatea normală de lipază din sânge este mai mică de 200 U/l. Creşterea valorilor este întâlnită în pancreatită, cancer de pancreas, afecţiuni ale colescitului, afecţiuni renale sau abuz de alcool. Nivelul seric de lipază se menţine crescut mai mult timp decât nivelul amilazei.

Lipide = lipidograma reprezintă un grup de teste medicale efectuate pentru a determina riscul unui pacient de a dezvolta afecţiuni cardio-vasculare. Lipidograma include dozarea nivelului de colesterol total, HDL colesterol, LDL colesterol sau nivelul trigliceridelor. Nivelul optim de LDL colesterol trebuie să fie mai mic de 100 mg/dl, de HDL colesterol trebuie să fie mai mare de 40 mg/dl, colesterolul total mai mic de 200 mg/dl, iar trigliceridele au un nivel normal de până la 150 mg/dl. Nivelul crescut de LDL colesterol reprezintă un factor major de risc pentru dezvoltarea afecţiunilor cardio-vasculare (în special boală coronariană). Alţi factori de risc pentru boala coronariană sunt hipertensiunea arterială, obezitatea, scăderea nivelului de HDL colesterol, vârsta înaintată sau antecedentele heredocolaterale. Creşterea nivelului de lipide din sânge mai este întâlnită în diabet zaharat, sindrom nefrotic, mixedem sau pancreatită.

Lizozim = este o enzimă cu proprietăţi bactericide, fiind întâlnită în unele secreţii din organism: lacrimi, salivă. Concentraţia normală de lizozim este de 1 – 15 mg/l în sânge, şi 2 – 3 mg/24h în urină.

Interpretarea analizelor medicale (M)

 



Bibliografie
Analize medicale explicate,   I. Soare

Scris de: Adrian Senciuc
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.