În continuarea seriei dedicate interpretării analizelor medicale, vă prezentăm indicatorii de la litera H. Citiţi despre semnificaţia, valorile normale şi bolile asociate cu valorile anormale ale unor indicatori precum hemoglobina, histamina etc.

 

 

 

Analizele medicale explicate (H)

Haptoglobină = este o proteină sintetizată în ficat, cu rol în reglarea nivelului de hemoglobină. În sânge, concentraţia normală de haptoglobină este de 1 – 3 g/l. Creşterea haptoglobinei este asociată cu infecţii, procese inflamatorii acute, diferite tipuri de cancer sau obstrucţie biliară, iar scăderea valorii haptoglobinei este întâlnită în hemoliză intravasculară, anemie hemolitică autoimună sau indusă medicamentos, reacţii transfuzionale sau afecţiuni hepatice acute şi cronice.

HCG = gonadotrofină corionică umană; este o glicoproteină produsă în mod normal de placentă, dar şi de unele tumori. Dozarea HCG este utilă pentru a confirma prezenţa unei sarcini, deoarece concentraţia serică şi în urină de HCG creşte exponenţial în timpul sarcinii, atingând un maxim în săptămânile 8 - 12. Nivelul de HCG la bărbat este mai mic de 2 U/l, iar la femeie 5 – 9 U/l. În timpul sarcinii, valoarea HCG poate ajunge la peste 100.000 U/l. Deci, HCG este un marker al sarcinii, fiind crescut la femeia însărcinată, şi mai este un marker tumoral, nivele crescute de HCG fiind asociate cu mola hidatiformă sau cu tumorile testiculare.

Hemoglobina = este formată dintr-o proteină, globina şi partea prostetică, hemul. Hemoglobina asigură una dintre cele mai importante funcţii din organism: funcţia respiratorie. Concentraţia normală de hemoglobină din sânge este de 13 – 18 g/dl la bărbat şi 12 – 16 g/dl la femeie. Creşterea valorii are loc în poliglobulie, policitemie vera, deshidratare, accidente vasculare sau tumori. Scăderea valorilor este întâlnită în anemie sau hiperhidratare.

Hexozaminidază = o enzimă a cărei concentraţie în sânge este de 10 – 23 U/g. Scăderea nivelului de hexozaminidază este întâlnit în boala Tay-Sachs, o afecţiune genetică ce afectează sistemul nervos sau boala Sandhoff ce afectează depozitarea lipidelor.

Histamina = este o amină vasoactivă ce rezultă din decarboxilarea histidinei. Este secretată de monocite, unele celule din sistemul nervos şi endocrin. Histamina este depozitată în mastocite şi bazofile, având un rol important în procesul inflamaţiei prin producerea vasodilataţiei şi creşterea permeabilităţii vasculare. La om, mastocitele conţin aproximativ 2 – 5 pg de histamină, iar bazofilele conţin o cantitate mult mai redusă (1 pg). Eliberată în spaţiul extracelular, histamina are un timp de acţiune scurt deoarece timpul de înjumătăţire este de 15 – 20 de minute. Având un timp de acţiune scurt, dozarea histaminei în sânge este mai dificil de efectuat, dar se pot măsura metaboliţii săi în urina colectată în 24 de ore. Acid 1,4 – metil-imidazolacetic sau MIIA este principalul metabolit al histaminei, aproximativ 50% din histamină este metabolizat în MIIA. Concentraţia normală a acestui metabolit în urină este mai mică de 3,5 mg/24h. Dozarea histaminei este utilă în diagnosticul mastocitozei sistemice sau în confirmarea şocului anafilactic.

HLA B 27 = este un antigen prezent pe suprafaţa leucocitelor la 8% din populaţie. Dozarea acestui antigen este utilă în diagnosticarea spondilitei ankilopoetice deoarece peste 90% din persoanele afectate de această boală prezintă pe suprafaţa leucocitelor antigenul HLA B 27. În mod normal, antigenul HLA B 27 este absent în sânge. Alte afecţiuni asociate cu acest antigen sunt: sindromul Reiter, artrită sau boli inflamatorii ale intestinului.

Homocisteină = este un aminoacid ce se găseşte în plasmă legată de proteine, în principal, dar şi sub formă liberă. Nivelul homocisteinei din sânge este invers proporţional cu nivelul folaţilor, vitaminei B12 şi vitaminei B6. Concentraţia normală de homocisteină din sânge este de 5 – 15 μmoli/l. Creşterea concentraţiei de homocisteină este întâlnită în deficitul de folaţi, vitamina B12 şi vitamina B6, precum şi în hipotiroidism, lupus eritematos sistemic, afecţiuni renale sau la vârstnici.

Hematocrit = hematocritul reprezintă masa de hematii raportată la un volum de sânge. Valoarea normală a hematocritului este de 45 – 52% la bărbat, 35 – 45% la femeie şi 35 – 45% la copil. Hematocritul creşte în stări de deshidratare, poliglobulie, policitemie şi în oricare situaţie în care organismul pierde apă. Scăderea hematocritului este observată în anemii, hemoragii sau în consum exagerat de lichide (hemodiluţie).



Bibliografie
Analize medicale explicate,  I. Soare

Scris de: Adrian Senciuc
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.