BarbituriceAgitaţia vieţii de zi cu zi creează stres multor oameni. Pentru a reduce stresul, unii oameni recurg la droguri pentru a-şi recăpăta sentimentul de linişte. Alcoolul este unul dintre drogurile pe care oamenii îl folosesc pentru a face faţă stresului.

 

 

 

Ce sunt barbituricele?

O altă clasă de droguri este numită „barbiturice”. Aceste droguri acţionează pentru a "calma" sistemul nervos central şi sunt adesea numite somnifere.

Primele barbiturice au fost făcute în anii 1860 de către laboratoarele Bayer din Germania. În 1903,  primul barbituric („barbital”) a fost folosit în practicile medicale. În 1912, un barbituric comun, fenobarbital, a fost şi el introdus.



Există mai multe tipuri diferite de barbiturice. Câteva dintre numele comune (şi numele sub care sunt comerciate) sunt Pentobarbital (Nembutal), Secobarbital (Seconal), Amobarbital (Amytal) şi Fenobarbital (Luminal); nume de argou pentru aceste barbiturice sunt jachete galbene, Amy’s, roşu, albastru şi curcubeie.

Barbituricele au fost utilizate pe scară largă în trecut ca sedative. Un nou grup de medicamente numite „benzodiazepine” au înlocuit multe dintre barbiturice. Cu toate acestea, barbituricele sunt încă folosite pentru a trata câteva tipuri de epilepsie.

Efectele barbituricelor asupra comportamentului

Barbituricele au mai multe efecte asupra comportamentului, în funcţie de doză.

În doze mici, barbituricele reduc anxietatea, reduc respiraţia, reduc tensiunea arterială, reduc ritmul cardiac şi reduc somnul REM (în timpul căruia ochii ţi se mişcă rapid; REM= Rapid Eye Movement).

În doze mai mari barbituricele, de fapt, pot favoriza unele tipuri de comportament şi acţionează ca un stimulant. Aceste efecte pot fi cauzate de o blocare a sistemelor inhibitoare ale creierului. Prin alte cuvinte, la aceste doze, barbituricele acţionează pentru a elimina comportamentul inhibitor.

Barbituricele pot duce la sedare excesivă şi pot cauza anestezie, comă şi chiar moarte. Supradozele de barbiturice pot să apară deoarece doza de eficienţă a acestui drog nu este foarte departe de doza letală.

O problemă majoră cauzată de barbiturice este că acestea pot duce la toleranţă şi dependenţă. Toleranţa apare atunci când o cantitate mai mare şi mai mare este necesară pentru a obţine efectul dorit. De exemplu, dacă barbituricele sunt folosite pentru a ajuta o persoană cu probleme de somn, în timp, va fi nevoie de o doză mai mare de drog pentru ca persoana să adoarmă. Dependenţa apare atunci când o persoană se simte ca şi cum trebuie să folosească drogul, iar simptomele de sevraj apar atunci când persoana nu mai foloseşte drogul.

Simptomele de sevraj care apar atunci când oamenii încearcă „să renunţe la acest obicei” de a folosi barbiturice includ:
•    Anxietate
•    Insomnie
•    Convulsii
•    Greaţă, probleme de stomac
•    Halucinaţii

Efectele barbituricelor asupra creierului

Barbituricele se dizolvă uşor în grăsime. Prin urmare, barbituricele au acces la creier, deoarece pot traversa cu uşurinţă bariera hemato-encefalică. De asemenea, pentru că barbituricele se dizolvă în grăsimea organismului, ele se pot acumula şi reintra mai târziu în fluxul de sânge. Barbituricele diferite se curăţă din fluxul sanguin la rate diferite.

Cu toate că mecanismele exacte prin care barbituricele afectează creierul nu sunt înţelese, se consideră că aceste droguri se leagă de canalele de sodiu ale neuronilor şi previn fluxul de ioni de sodiu. Deoarece ionii de sodiu nu pot circula liberi prin membrana neuronală, potenţialele de acţiune nu pot fi produse.

De asemenea, barbituricele cresc fluxul de ioni de clor prin membrana neuronală. Acest lucru poate avea loc prin legarea de neurotransmiţătorul numit GABA. Fluxul crescut de ioni de clor reduce şansa ca un potenţial de acţiune să fie generat.

Ştiaţi că...?

Barbituricul numit pentotal de sodiu este cunoscut sub numele de „serul adevărului”. Cu toate acestea, în realitate nu îi face pe oameni să spună adevărul. Mai degrabă, reduce inhibiţiile unei persoane şi îi face pe oameni vorbăreţi.

Muzicianul Jimi Hendrix a murit pe data de 18 septembrie 1970 din cauza unei supradoze de barbiturice.

 




Traducere după faculty.washington.edu/chudler/barb.html de Delia Duceac

Scris de: Neuroscience For Kids
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.