WCDe la naştere şi până la moarte, organismul uman este nevoit să consume energie pentru a supraviețui. Aportul energetic se asigură prin alimente, dar până la transformarea în nutrienţi absorbabili, acestea suferă o serie de transformări.

 

 

 

 

Randamentul organismului uman în producerea de energie nu este de 100%, astfel rămân resturi nedigerate şi alte deşeuri pe care organismul le elimină în mediul exterior sub formă de materii fecale. Articol nerecomandat în timpul mesei!


Volum şi număr

La o alimentaţie mixtă, atât vegetale cât şi carne, se elimină la 24 de ore aproximativ 200 g de materii fecale. În mod normal această cantitate se elimină prin unul sau două scaune. Volumul materiilor fecale eliminate scade dacă alimentaţia este insuficientă şi creşte la cei cu tranzit intestinal accelerat, tulburări de digestie sau de absorbţie.

 




Culoare

În mod normal culoarea materiilor fecale la eliminare este brună şi se datorează stercobilinei, un pigment provenit din metabolizarea bilirubinei (rezultă din degradarea hematiilor). Modificările de culoare pot fi fiziologice (consumul unor alimente) sau pot trăda prezenţa unor afecţiuni mult mai grave:

Scaune albe, decolorate – apar fiziologic după un examen radiologic cu bariu (o substanţă albă) sau, patologic, în obstrucţii biliare. Dacă bila nu se elimină, lipidele nu vor mai fii emulsionate în vederea digestiei şi absorbţiei, dar nici pigmenţii biliari ce colorează scaunul nu vor fi eliminaţi – apar scaune alb-gălbui.

Scaune verzi – fiziologic apar după consumul unor cantităţi mari de alimente verzi (salată, spanac). Patologic pot apărea în tranzit intestinal accelerat sau, uneori, în disbioze (bilirubina nu mai este metabolizată).

Scaune roşii – fiziologic apar în consumul alimentelor roşii (sfeclă roşie) sau a unor medicamente antihelmintice. Scaunele roşii patologice conţin sânge. Sursa hemoragiei este la nivelul colonului descendent sau a rectului – cancer de colon. Uneori scaunele roşii se pot datora unor fisuri anale sau hemoroizilor.

Scaune negre – apar foarte rar datorită alimentaţiei (afine), de obicei se datorează unor hemoragii la nivelul tubului digestiv superior (scaunele conţin sânge digerat şi sunt comparate cu păcura la aspect – melenă) sau în cazul intoxicaţiei cu plumb, doar dacă acesta pătrunde prin ingestie în organism.


Formă

În mod normal scaunele au formă cilindrică şi un diametru de 2 – 4 cm. Forma lor se schimbă în diverse situaţii patologice: devin subţiri – formă de creion în cazul unei stenoze rectale (diametrul rectului este micşorat), se elimină sub forma „excrementelor de capră” în colon spastic sau sub formă de fecaloame în constipaţii rebele.


Consistenţă

Consistenţa scaunului normal este păstoasă. Se modifică în diaree – devin lichide, steatoree – spumoase, grăsoase,  constipaţie – devin dure. Consistenţa scaunului mai poate fi modificată de prezenţa puroiului sau a mucusului în materiile fecale (pot proveni din toxiinfecţii alimentare).


Mirosul

Mirosul este caracteristic şi se schimbă în funcţie de alimentaţie – slab mirositor în regimul bazat pe vegetale şi puternic mirositor în alimentaţia bazată pe carne. Mirosul se schimbă şi în anumite afecţiuni, devine rânced în steatoree sau fetid în cancer de colon.

 




Bibliografie
Semiologie medicală de bază, Stanciu C.

Scris de: Adrian Senciuc
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.