SpermatozoidZigotul este format prin fuzionarea unui ovul cu un spermatozoid, dar până cele două celule se vor întâlni, se petrec o serie de evenimente ce vor favoriza fecundaţia. Ce se întâmplă cu spermatozoizii în vagin? Cum reuşesc spermiile să întâlnească ovulul?

 

 

 

 

Acestea sunt întrebări la care veţi găsi răspunsul în cele ce urmează.

În timpul ejaculării, sperma cu spermatozoizii ajunge în canalul deferent şi în uretră, unde se va amesteca cu secreţiile veziculelor seminale, prostatei şi glandelor bulbouretrale; rolul acestor secreţii este de a asigura suportul nutritiv al spermatozoizilor în lungul drum ce îi aşteaptă. Prin ejaculare se elimină aproximativ 3 ml de lichid ce conţine până la 300 de milioane de spermii.

După ejaculare sperma ajunge în vagin, unde se va transforma într-un gel sub acţiunea unei enzime – veziculaza. Rolul acestei transformări este de a preveni drenajul spermei din vagin, de a produce aglutinarea spermiilor pentru a opri competiţia pentru ovul şi de a favoriza acoperirea spermatozoizilor cu Ig A, exceptând spermatozoidul ce va fecunda ovulul (mucoasele corpului conţin o imunoglobulină – Ig A, o barieră nespecifică; spermiile nefiind recunoscute ca proprii organismului vor fi acoperite de Ig A, în vederea fagocitării ulterioare).

Mediul vaginal şi cervixul sunt o barieră prin caracteristicile lor pentru microorganisme, cu excepţia spermatozoizilor. Compoziţia mucusului cervical se schimbă de-a lungul unui ciclu de 28 de zile, favorizând uneori mişcarea spermiilor, alteori îngreunând acest lucru. Imediat după ovulaţie (ziua 14) se găsesc cele mai prielnice condiţii pentru supraviețuirea spermiilor.

 

Geneza
Geneza (concepţie artist)
credit: ehsania.deviantart.com

 

Pe măsură ce spermiile avansează, numărul lor scade rapid, iar sperma nu mai protejează spermatozoizii de pH-ul acid, antibacterian. Până la nivelul tubei uterine, din 300 de milioane de spermii rămân aproximativ 200, restul fiind distruse pe parcursul drumului. În vaginul femeii, spermiile au o viteză de 3 mm/oră şi sunt viabile doar 24 de ore, deşi există cazuri când s-au găsit spermii viabile după 72 de ore.

Pentru ca spermia să ajungă să ajungă la ovul, este ghidată prin chemotactism – ovulul şi celulele foliculare eliberează o serie de substanţe chimice ce vor atrage spermiile. Deşi ajung 300 de milioane de spermii în vagin şi rămân 200 la nivelul tubei uterine, ovulul este „văzut” doar de 100, iar o singură spermie îl va fecunda.

Spermiile devin capabile de fecundare doar după ce suferă două procese – capacitaţia şi reacţia acrozomală. Prin capacitaţie spermia devine hiperreactivă, mişcarea flagelului devine mai amplă, mai rapidă pentru a putea penetra ovulul. Această etapă durează aproximativ 7 ore. Cel de-al doilea proces are loc la nivelul membranei externe a oocitului – corona radiata. Aceasta eliberează o serie de substanţe chimice ce vor favoriza pătrunderea şi fecundarea ovulului.

După ce capul spermiei pătrunde în ovul coada acestuia se detaşează. Se formează în interior doi pronuclei ce conţin câte 23 de cromozomi. Aceştia vor fuziona şi va apare zigotul.

Cancerul cervical şi activitatea sexuală

După cum aţi citit în cele prezentate, spermatozoizii nu sunt consideraţi ca fiind proprii organismului (self) şi vor fi acoperiţi de Ig A, secretate în mucoasele organismului. Fiind străini de corpul femeii, aceştia vor fi imediat atacaţi de sistemul imun. Totuşi, pentru ca fecundarea să se poată produce, este necesar să fie protejaţi pentru o perioadă de către spermă. Mai exact, sperma conţine o serie de substanţe ce vor inhiba răspunsurile imune locale. Datorită reprimării frecvente, celulele tumorale apărute nu vor fi distruse imediat; incidenţa cancerului cervical este mai mare la femeile active sexual.

Bibliografie
Viaţa înainte de naştere, Frîncu D. L.

Scris de: Adrian Senciuc
Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.