Cuplu octogenarSistemul imunitar slăbeşte cu vârsta, dar există lucruri pe care le poţi face pentru a-l putea stimula din nou, iar în plus, ar putea apărea noi tratamente care să te ajute. Aflaţi ce puteţi face pentru a vă menţine în formă sistemul imunitar şi la o vârstă înaintată.

 

 

 

 

Sistemul imunitar. Niciodată prea tânăr (7)



Ca cele mai multe părţi ale corpului, şi sistemul imunitar slăbeşte odată cu vârsta. Acesta este motivul pentru care oamenii mai în vârstă fac mai multe infecţii, sunt mai predispuşi să sufere de cancer şi să facă zona zoster, o erupţie dureroasă cauzată de virusul varicelei, ce este reactivat după o latenţă de ani de zile.

Nu poţi opri procesul de îmbătrânire, dar asta nu înseamnă că trebuie să stai cu mâinile în sân şi să accepţi acest lucru. În prezent, singura opţiune disponibilă este să iei aminte la copii şi să te vaccinezi complet, la fel cum fac aceştia. Întrucât gripa loveşte în fiecare an, persoanele bătrâne ar putea primi un vaccin împotriva bolilor pneumococice, care cauzează pneumonie şi meningită. De asemenea, ar putea face şi vaccinuri „ale copilăriei”, care protejează împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive. Recent, s-a dezvoltat un nou vaccin ce oferă protecţie parţială împotriva zonei zoster.

În viitor, ar putea exista mai multe contramăsuri de înaltă tehnologie pe care le-ai putea lua, de exemplu reîntinerirea timusului - o glandă localizată la nivelul pieptului, cu rol în maturarea unei clase de celule ce aparţin sistemului imunitar, numite celule T. De la pubertate încolo, timusul involuează treptat, iar locul lui este preluat de grăsime. Începând din această perioadă, timusul se va tot deteriora.

Cu toate acestea, ar putea exista moduri de a restricţiona această involuţie. O metodă ar fi injectarea cu hormoni de creştere, care a avut rezultate promiţătoare la oamenii a căror sistem imunitar a fost slăbit de SIDA.

De asemenea, îmbătrânirea vizibilă este observată la nivel celular. De fiecare dată când celulele sistemului imunitar se replică pentru a face faţă unui microorganism dăunător, părţi din cromozomii lor, numite telomeri, se tot scurtează până nu mai rămâne nimic din ei. Când ajung la acest punct, celulele îşi pierd abilitatea de a se divide şi devin inutile. Cu cât oamenii îmbătrânesc, cu atât mai multe celule circulante ale sistemului imunitar se aproprie de sfârşitul mediei lor de viaţă.

Acest lucru nu se poate evita, însă există un microb de care s-ar putea să fie foarte util să ne ferim: citomegalovirus (CMV). Majoritatea oamenilor au o infecţie latentă de lungă durată cu CMV, care se reactivează din când în când, posibil din cauza stresului. Acest fapt cauzează o activare pe scară largă a celulelor ce aparţin sistemului imunitar, grăbind astfel declinul lor. O teorie susţine că CMV joacă un rol important în îmbătrânirea sistemului imunitar. Dacă acest lucru este adevărat, atunci este o veste bună, întrucât un vaccin împotriva CMV este pe cale să fie dezvoltat.

 

Sfârşit

 

 

Textul de mai sus reprezintă traducerea şi adaptarea articolului Immune System, cu acordul editorului, publicat de New Scientist. Reed Business Information Ltd şi New Scientist nu îşi asumă nicio responsabilitate privind eventuale erori de traducere.
Traducător: Irina Duceac

Scris de: Jessica Hamzelou
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.