Iaurturi probioticeIntestinul uman este plin de bacterii. Acesta este un lucru bun - pe lângă faptul că te ajută să digeri alimentele, aceste bacterii prietenoase sunt esenţiale pentru un sistem imunitar sănătos. În continuare, al doilea articol din seria dedicată sistemului imunitar.

 

 

 

 

Intestinul uman este plin de bacterii care sunt esenţiale pentru un sistem imunitar sănătos. Iată cum să le menţii fericite.

 

Hrana şi sistemul imunitar (1)

 

Flora intestinală, denumirea sub care sunt cunoscute aceste bacterii prietenoase, se găseşte în competiţie pentru spaţiu fizic şi nutrienţi cu microbii dăunători. De asemenea, flora intestinală eliberează compuşi antimicrobieni şi comunică cu sistemul imunitar în moduri complexe, pe care abia începem să le elucidăm.

Având în vedere toate acestea, nu este surprinzător faptul că deteriorarea florei intestinale te poate predispune la infecţii bacteriene. De aceea atunci când iei antibiotice pentru o anumită infecţie, câteodată faci alta; bacteriile prietenoase sunt victime colaterale. De exemplu, super-bacteria  Clostridium difficile loveşte adesea la pacienţii spitalizaţi care au luat antibiotice şi, fără îndoială, provoacă medicilor aceeaşi durere de cap pe care o provoacă şi speciile rezistente la antibiotice, cum ar fi MRSA.

În loc să îţi ataci bacteriile prietenoase, ar trebui să le hrăneşti. Acesta este scopul probioticelor, băuturi zilnice pe bază de iaurt, fabricate special pentru a creşte numărul „băieţilor buni”. După îndoieli iniţiale asupra faptului că prin această cale se vor produce destui microbi pentru a face ceva util, studiile de acum susţin ideea că probioticele pot ajuta în tratarea infecţiilor intestinului, inclusiv a diareei asociate cu Clostridium difficile. Aceste studii mai susţin faptul că probioticele pot respinge tusea şi răcelile.

La fel cum există probiotice, există şi prebiotice. În cazul prebioticelor, ideea este să îţi hrăneşti bacteriile prietenoase deja existente cu anumiţi nutrienţi, de cele mai multe ori sub formă de fibre solubile. Într-un studiu efectuat, persoanele din spital care au luat prebiotice, au fost mai puţin predispuse la o nouă infecţie, de data aceasta datorată bacteriei Clostridium difficile.

Pentru oamenii a căror floră intestinală are nevoie de ajutor, există o altă soluţie: un transplant de fecale. Oricât de neatrăgătoare sună această idee, transferul fecalelor altei persoane într-un intestin sever infectat cu Clostridium difficile a avut câteva succese răsunătoare. Aceasta este o metodă prin care să îţi stimulezi sistemul imunitar, dar cu toate acestea, nu o vei lua în considerare decât dacă eşti grav bolnav.

 

Sistemul imunitar. Nu te stresa (3)

 

 

Textul de mai sus reprezintă traducerea şi adaptarea articolului Immune System, cu acordul editorului, publicat de New Scientist. Reed Business Information Ltd şi New Scientist nu îşi asumă nicio responsabilitate privind eventuale erori de traducere.
Traducător: Irina Duceac

Scris de: Jessica Hamzelou
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.