Cu cât descoperi mai repede o aluniţă canceroasă, cu atât tratamentul este mai uşor şi rezultatele mai bune. Dar nu e uşor de distins între aluniţele inofensive şi cele problematice. Doi din trei australieni în viaţă vor fi diagnosticaţi cu cancer de piele până la vârsta de 70 de ani. Sunt mai multe tipuri de piele, dar cel mai periculos este melanomul. În anul 2010 acesta a fost al patrulea cel mai răspândit în Australia, cu 11.405 noi cazuri.
- Detalii
- Scris de: H. Peter Soyer şi Anna Finnane
Cum e mai bine să faci sport: după ce mănânci ori cu stomacul gol? Te ajută să slăbeşti mai repede dacă mănânci mai des, porţii mici, în timpul zilei ori dimpotrivă? Despre mâncatul seara ori pe timpul nopţii există două opinii opuse: prima susţine că nu contează când mănânci, ci cât mănânci, iar cea de-a doua că mâncatul seara târziu ori noaptea duce la acumularea de grăsime mai rapid. Unde-i adevărul?
- Detalii
- Scris de: New Scientist
Odată cu vârsta, mulţi adulţi încep să adune kilograme. Este acest proces al îngrăşării unul inevitabil, cauzat de îmbătrânire? Somnul îngraşă ori slăbeşte? Cât de reală este afirmaţia că în urma unui efort fizic arderea caloriilor continuă mult după? Vă invităm să citiţi în acest articol răspunsurile la aceste întrebări şi la altele similare privind metabolismul şi îngrăşarea.
- Detalii
- Scris de: New Scientist
Soţul meu este tipul de om pe care mulţi îl urăsc. El poate mânca trei porţii la cină şi totuşi rămâne slab. Joacă fotbal o dată pe săptămână, dar dacă participă la un maraton va termina înaintea multora dintre cei care se pregătesc de săptămâni. La o scanare integrală, doctorul i-a transmis că nu a văzut pe nimeni cu atât de puţină grăsime (internă ori de suprafaţă). Nu are viermişori, după câte ştiu.
- Detalii
- Scris de: Linda Geddes
Pe la începutul anului 2012 pe piaţă a apărut un nou produs minune: extractul de cafea verde care slăbeşte. Tot cam pe atunci a apărut un articol în revista Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy, semnat de trei persoane, Joe Vinson, Mysore V Nagendran şi Bryan Burnham, dintre care primii doi sunt profesori americani la Universitatea din Scranton. Pentru a fi clari de la început, articolul, intitulat pompos "Randomized, double-blind, placebo-controlled, linear dose, crossover study to evaluate the efficacy and safety of a green coffee bean extract in overweight subjects" este un fals, iar acesta a fost retras de autori, după cum se poate observa şi pe pagina către care duce linkul menţionat mai sus.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
Ne amintim cu toţii când aveam 12 ani şi o vedeam pe mama noastră bând a treia ceaşcă de cafea şi dorindu-ne şi noi. Când întrebam dacă putem bea o ceaşcă, răspunsul era întotdeauna acelaşi: “Nu, cofeina împiedică creşterea…”. Ca şi cum să fim înalţi este un element necesar de supravieţuire! Cofeina se pare totuşi că nu împiedică semnificativ creşterea.
- Detalii
- Scris de: TodayIFoundOut
Timp de peste 150.000 de ani, rudele noastre străvechi, oamenii de Neanderthal (Homo neanderthalensis), au prosperat în întreaga Europă, până când, într-o secundă (geologic vorbind), au dispărut de pe faţa pământului. Mai multe teorii au fost propuse pentru a explica extincţia lor, deşi părerea care câştigă din ce în ce mai mult teren este că factorul principal a fost competiţia cu noi (Homo sapiens). În ciuda dispariţiei lor, moştenirea lor trăieşte şi în ziua de azi – în genomul uman.
- Detalii
- Scris de: TodayIFoundOut
Dacă e să credeţi tot ce se scrie pe Internet, atunci vedeţi că există o imensă dezbatere despre cât de bune sunt sau nu pentru noi ouăle, cafeaua sau sarea. În realitate experţii sunt de acord asupra dietelor şi problemelor de sănătate, însă publicul larg este confuz. Deci de ce suntem atât de nelămuriţi atunci, când experţii sunt de acord? Să lămurim problema.
- Detalii
- Scris de: Alan Henry
Se pare că prepararea şi consumul de bere au fost activităţi care au fost parte din experienţa umană încă de la începuturile civilizaţiei. În urmă cu aproximativ 10.000 de ani omenirea a început să se îndepărteze de modul de viaţă al culegătorilor şi vânătorilor nomazi şi a început să se stabilească în anumite locuri pentru a cultiva pământul. Cerealele, un ingredient important în procesul de obţinere a berii, au fost cultivate de către aceste noi societăţi agricole.
- Detalii
- Scris de: Kathy Padden
Cu toţi am citit poveşti despre canibali din vechime, iar din când în când auzim şi ştiri despre canibali moderni. Dar este canibalismul doar o formă de nutriţie care ne îngrozeşte pe noi, modernii, ori sunt şi riscuri legate de sănătatea noastră (căci de a victimelor ce să mai vorbim :)) dacă ne-am înfrupta dintr-un semen?
- Detalii
- Scris de: TodayIFoundOut
Ca material, plasticul a schimbat efectiv felul în care trăim – este ieftin, poate fi turnat în practic orice formă şi este, în mare parte, uşor de reciclat (atunci când oamenii se deranjează s-o facă). Și atunci de ce mai folosim încă sticle de sticlă şi cutii de aluminiu pentru a depozita berea? Are legătură cu estetica? Gustul? Sau există un alt factor implicat?
- Detalii
- Scris de: TodayIFoundOut
Se vehiculează prea multe absurdităţi legate de nutriţie. Oamenii par să nu se pună de acord în nicio privinţă şi, în încercarea de a înţelege ceva, te poţi simţi copleşit. Cu toate acestea... mâncatul sănătos NU trebuie să fie complicat, atâta timp cât reţii câteva idei. Iată 15 lucruri pe care toată lumea trebuie să le ştie despre nutriţie.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
Există multe nonsensuri în nutriţie. Unul dintre cele mai rele exemple este propaganda constantă împotriva consumului de carne. În acest articol găsiţi 8 mituri ridicole despre consumul de carne şi sănătate. Putrezeşte carnea în colonul nostru? Duce consumul de carne la boli cardiovasculare? Produce consumul de carne cancer? Ce spun cercetările ştiinţifice despre aceste lucruri?
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
Sucul de fructe este perceput adesea ca fiind sănătos. E de înţeles, având în vedere că este natural şi are cuvântul “fructe” în el. Cu toate acestea, ceea ce nu realizează mulţi oameni este că sucul de fructe conţine zahăr. De fapt, are tot atât zahăr şi calorii cât o băutură răcoritoare cu zahăr şi uneori chiar mai mult (1). Cantitatea redusă de vitamine şi antioxidanţi din suc nu compensează cantitatea mare de zahăr.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
Există doar o cantitate limitată de alimente pe care o putem mânca într-o zi. Pentru a maximiza cantitatea de substanţe nutritive pe care le obţinem într-o zi, este logic să “cheltuim bugetul caloriilor” cu înţelepciune. Cel mai bun mod de a face acest lucru este de a consuma pur şi simplu alimentele care conţin cea mai mare cantitate şi varietate de nutrienţi.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars